Breadcrumbs

Petak, 06 Travanj 2012 21:18

Ulaganja u Jakšiću nastavljaju se i ove godine

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

OSNIVANJEM OPĆINE PRIJE 20 GODINA JAKŠIĆANI SU PUNO DOBILI NA UNAPREĐENJU INFRASTRUKTURE  -

JAKŠIĆ - Načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević održao je konferenciju za novinare na kojoj se osvrnuo na nekoliko različitih tema. Najprije je podsjetio na 20. godina od ustroja same općine. Kroz 20 godina postojanja općina Jakšić kao jedinica lokalne uprave  pokazala je svu opravdanost. Samo unatrag nekoliko godina izgrađeno je 16 kilometara kanalizacijske mreže, 50-ak kilometara plinske mreže, te oko 17 kilometara vodovodne mreže.

Uz to kroz pojedina su naselja izgrađeni nogostupi dok su mnoga naselja dobila i javnu rasvjetu od Radnovca, do Jakšića, Granja, Tekića i Bertelovaca. Ostala je još rekonstrukcija u dijelu Eminovaca i Treštanovcima, Rajsavcu i Cerovcu. Upravo bi u Cerovcu uskoro u suradnji s HEP-om koji bi radio rekonstrukciju niskonaponske mreže  stanovnici dobili i novu javnu rasvjetu. Rekao je to na održanoj konferenciji za novinare načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević navodeći kako će i ove godine biti nastavljena ulaganja u komunalnu infrastrukturu.

Među kapitalnim projektima na području općine Jakšić koji bi uskoro trebali biti nastavljeni je i izgradnja dječjeg vrtića vrijednog  5,7 milijuna kuna.PC030750

- Potrebe koje imaju stanovnici jakšićkog kraja jednake su onima koje imaju i stanovnici svakog drugog grada pa i moraju onda imati osiguranu potpuno istu infrastrukturu. To nas je vodilo i vodit će nas i ubuduće. I sad imamo nekoliko projekata. Priveli smo kraju program raspolaganja državnim zemljištem a za posebne smo namjene od države dobili 14,2 hektara zemljišta vrijednog 3,4 milijuna kuna za gospodarsku zonu. I za to imamo lokacijsku dozvolu a rješavamo imovinsko pravne odnose kako bi ubrzo dobili potvrdu glavnog projekta. Već imamo zainteresirane investitore za gradnju pogona za proizvodnju energije iz bioplina - rekao je Kovačević dodajući kako općina Jakšić izuzetno dobro surađuje s resornim ministarstvima i fondovima jer uvijek nastoji imati kvalitetne projekte.

- Ove ćemo godine dobiti građevinske dozvole za izgradnju vodovoda i kanalizacije Cerovac-Granje, kanalizaciju Tekić i kanalizaciju u Svetinji. Tako bi sva naša naselja imala vodovod i kanalizaciju - rekao je dalje Kovačević.

 

Kovačević se osvrnuo i na novi posebni linijski prijevoz čijim su uvođenjem od prošle godine znatno pojeftinile autobusne mjesečne karte za učenike te na razloge zašto je odbio zamolbu Udruge hrvatskih dragovoljaca i veterana Požeško-slavonske županije za sufinanciranjem memorijalnog turnira.

 

V.Re.

Novi prijevoznik donio znatno niže cijene

P2024190- Mjesečna karta za autobus prije dvije godine bila je preko 800 kuna, a ove godine Jakšić-Požega koštao je 520 kuna. Javio se novi prijevoznik Slavonija bus koji je ponudio niže cijene od 310 kuna. I dosadašnji prijevoznik APP je također snizio cijene. To je jedino želja koja nas je vodila, kako mene tako i kolege načelnike u Velikoj, Kaptolu, Kutjevu, Brestovcu, Čaglinu, da se pojavi konkurencija i da se cijene spuste. Cijene u drugim krajevima Hrvatske za te relacije kreću se od 300-330 kuna. Pitam se stoga kako je moguće da kada je prije par godina cijena goriva bila 5 kuna, a mjesečna karta 800 kuna. Sada me prijavljuje dosadašnji prijevoznik da smo mi doveli nelojalnu konkurenciju, a naša želja je bila samo da se nešto smanji cijena, ovaj puta za više od 200 kuna. Drugog povoda nema, jer i ja sam se kao učenik vozio autobusom, i maltene ispadao iz autobusa. I do sada su se učenici vodili kao sardine, a sada je to drugačije. Mi kao općina subvencioniramo karte s 25% od cijene, i jednom i drugom prijevozniku – naglasio je načelnik općine Ivica Kovačević, i na taj način ne samo uštedio novac općini nego i svim roditeljima s područja općine Jakšić.

 

Ta udruga branitelja uopće ne djeluje u općini Jakšić

- Udruga dragovoljaca i kolege Dražetić i Vidmar, bili su kod mene i donijeli zahtjev da općina uplati 3.000 kuna a oni će u roku deset dana organizirati malonogometni turnir u Sportskoj dvorani za pet ekipa. Ja sam pitao što je sa drugim općinama. I ja sam bio član te udruge do 1999. godine, a od tada ta udruga u Jakšiću nije bila aktivna niti je organizirala jedan skup ili skupštinu. Rekao sam im da u ovo korizmeno vrijeme ne možemo organizirati svetu misu i da turnir pomaknemo u četvrti mjesec poslije Uskrsa. Općina će financirati cijeli turnir, a ne da ja vama uplatim novac. Svake godine na svaki grob hrvatskog branitelja nosimo vijenac i organiziramo misu zadušnicu, to je naša obveza. A da mi nekom drugom plaćamo pa da se s našim novcem reklamira. Ne želimo na taj način iskorištavati hrvatske branitelje stradale u domovinskom ratu i njihovim imenima busati se u prsa. I sam sam bio hrvatski branitelj, a nekada mi je žao reći da sam hrvatski branitelj zbog pojedinaca koji to koriste debelo u privatne svrhe. To je žalosno – istakao je načelnik Kovačević, koji je i dalje spreman organizirati turnir, ali uz dogovor, te na kvalitetan i primjeren način. Pokazao je i zahtjev UHDDR-a bez štambilja i potpisa, s ručno upisanim brojem žiro računa na koji je trebalo uplatiti novac. – Znajući da se po medijima pisalo već o nekim prijavama i pronevjerama novca, pitao sam zašto mi taj dopis makar niste potpisali i pečatirali. Pa ja sebe ne želim dovesti u neugodnu situaciju i da provjeravam čiji je to žiro račun.