Breadcrumbs

Petak, 30 Ožujak 2012 13:29

Na državno natjecanje iz stručnih predmeta

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

UČENICI TEHNIČKE ŠKOLE POSTIGLI ODLIČNE REZULTATE NA REGIONALNIM NATJECANJIMA  -

POŽEGA – Višegodišnjem dobrom uspjehu učenika Tehničke škole u Požegi pridružila se i nova generacija učenika, koja je na regionalnim natjecanjima postigla odlične rezultate i plasman na državno natjecanje iz stručnih predmeta strojarske grupe predmeta i elektrotehničke grupe predmeta.

P3277832- Iz strojarskih konstrukcija na natjecanju u Osijeku, moj učenik Matej Čarapina je osvojio drugo mjesto. On je pokazao odlično znanje iz teoretskog dijela u rješavanju zadataka – istakao je prof. strojarske grupe predmeta Mario Englman. – U praktičnom zadatku sam imao prešu s dva navojna vretena za prešanje drvene ploče za namještaj. Morao sam riješiti proračune naprezanje u vretenu, izračunati zupčanike u reduktoru i odrediti snagu elektromotora – istaka je Matej koji se plasirao na državno natjecanje u strojarskim konstrukcijama.

Romario Vijačkić učenik 3. razreda, smjer računalni tehničar u Osijeku je osvojio četvrto mjesto i po broju bodova izborio plasman na državno natjecanje. – Natjecao sam se iz tehničke mehanike, imao sam 5 zadataka iz 1. i 2. godine, te iz statike i nauke o čvrstoći, kako u teorijskom, tako i u praktičnom dijelu. Zadovoljan sam uspjehom – dodao je Romario kojemu je mentorica bila prof. Mirjana Pavlović.

Iz osnova elektrotehnike i mjerenja u elektrotehnici natjecanje se odvijalo također u teorijskom i praktičnom dijelu, a moj učenik Martin Berić iz 2.razreda osvojio je prvo mjesto i plasman na državno natjecanje. To je glavni predmet naše struke i vrlo zahtjevno gradivo kojega imaju pet sati tjedno. Natjecanje je bilo teško, rješavali su deset zadataka, od kojih rješenje nekih bude na dvadesetak stranica – rekla je prof. elektro grupe predmeta Ivanka Krstić Čevapović, koja kaže da su i na državnim natjecanjima osvajali druga i četvrta mjesta. – U praktičnom dijelu morao sam napraviti električni sklop i s jednim univerzalnim instrumentom izmjeriti sve parametre i zadane vrijednosti. Spajao sam paralelni spoj određenog kapaciteta i mjerio otpor, struju i ostalo. Nešto slično radimo i za vrijeme nastave, samo je ovo na natjecanju bilo zahtjevnije, ali sam uspio sve napraviti - kaže Martin Berić.

- Ja sam kao mentor pomagao učeniku Marku Jagodiću kod natjecanja u izradi jednog softverskog programa, za proračun električnog polja za različite rasporede naboja. To je prvi puta da na natjecanje idemo sa softverskim radom. To je vrlo zahtjevan program koji pomaže u izračunima koji su nekada trajali dugo vremena i on je u tome odličan, on to sve izvede za sat vremena. Marko je osvoji prvo mjesto – pojasnio je prof. Dobrislav Radovanlija koji je sa svojim učenicima također već imao puno uspjeha na međužupanijskim i državnim natjecanjima. Na državnom natjecanju postoje dva žirija, jedan od stručnjaka i profesora a jedan od učenika, no uglavnom se mišljenja na kraju poklapaju, pa i ove godine s ovim radom očekuje uspjeh za Marka, koji je učenik 3. razreda smjera računalstvo. – Ja sam napravio program koji za svaki raspored naboja izračuna i prikaže izgled električnog polja. U stvarnosti taj izračun bi trajao godinama i trebali bi beskonačno puno papira. Profesor mi je pomogao oko ideje. Program se može primijeniti u edukativne svrhe kada učenicima treba predočiti električno polje – kaže Marko, zadovoljan što odlazi na državno natjecanje u Crikvenicu.