Breadcrumbs

Srijeda, 15 Veljača 2012 11:22

Razrješenja i imenovanja izazvala burna reagiranja

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

17. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA POŽEGE  -

POŽEGA – Gradsko vijeće grada Požege na svojoj 17. sjednici moralo je donijeti niz razrješenja za funkcije koje je obavljao vijećnik i potpredsjednik vijeća Marijan Cesarik, koji je imenovan na dužnost zamjenika ministra zdravlja. Na vijećničkom mjestu zamijenit će ga Mladen Pilipović, koji je odmah položio i prisegu. I 03kako razrješenja nisu izazvala nikakve reakcije, nova imenovanja na dužnosti u odbore izazvala su reakcije oporbenih vijećnika koji su tražili da se na neku funkciju i podpredsjedničko mjesto u vijeću imenuje netko iz oporbe, po ugledu na državni nivo, a i u skladu s proklamacijom demokracije. Kako je SDP-ova većina odbila takve prijedloge, zatražili su 15 minuta stanke, no ipak su se zbog ostalih točaka dnevnog reda vratili u vijećnicu, mada je bilo prijedloga da sjednicu napuste, istakao je predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Ante Šolić.

 

P2114517                                

 

Da li grijanje poskupljuje ili ne

I ova točka dnevnog reda izazvala je žustre polemike i potpuno suprotne zaključke . Tvrdnje oporbe da je to poskupljenje pobijao je gradonačelnik Zdravko Ronko, pojašnjavajući da je to samo produženje odluke koja je uslijedila nakon odluke Vlade RH da se produži trajanje manje cijene plina za i za prva tri mjeseca ove godine, pa shodno tome donosi se i ova odluka gradskog vijeća da koeficijent, umjesto 0.39, u obračunu će se primjenjivati od 0.33. Sve drugo što traži oporba, pojasnio je Ronko donijelo bi samo poskupljenje cijene grijanja od 14%. Primjenu ekonomske cijene koju su predlagali neki vijećnici oporbe nazvao je suludim, jer bi taj koeficijent porastao na 0,59 i poskupljenje grijanja za 40%. Tu cijenu i tako već pokriva Tekija koja na distribuciji toplinske energije zapravo gubi, a gubitak pokriva iz drugih djelatnosti.

Ove godine jedinstveni oko nagrada grada

Kako je prošle godine odbijanje oporbe da prihvati prijedlog o dodjeli nagrada grada Požege izazvalo veliku buru i negodovanja čitavog niza braniteljskih udruga, oporba je ovaj puta vodila računa o kojoj točki se glasa i izbjegla svoju nespretnost. Tako su predloženi kandidati, udruge i tvrtke dobili jednoglasnu  potporu. Počasni građanin grada Požege postat će Antun Božić, posthumno, nagradu za životno djelo dobit će Zlatko Bourek, a godišnje nagrade dobit će Marko Kopljar, Marko Špehar, Tekija d.o.o. i Ličko zavičajno društvo Vila Velebita.

Tko će napokon ušutkati medije?

04Pitanje vijećnice Katarine Skeledžić koje je izazvalo prilično nevjericu u redovima novinara koji nazoče sjednicama gradskog Vijeća - Neki stalno plasiraju neistine o radu gradske uprave, podmeću, vrijeđaju, iskazuju mržnju, kako tome stati na kraj i kako to podnosite? - pitanje je upućeno gradonačelniku Ronku, pitanje koje povlači dugi niz pitanja. Zašto se vijećnica SDP-a boji medija i želi njima stati na kraj? Iz kojega je ona to okruženja došla da ima takova razmišljanja, te zašto se boji istine. Ako neistine netko i plasira istina će uvijek pobijediti, i bez njenog uplitanja i razmišljanja kako ih zaustaviti.

 

 

 

Na Vijeće s punom torbom prijedloga

05Već niz sjednica vijećnik Nino Smolčić podnosi desetak pa i više prijedloga za točke dnevnog reda s temom produktivnog zapošljavanje, poticanja poduzetništva, razvoju gospodarske infrastrukture, uporno već niz godina traži izvješće o radu gradske tvrtke Tekija, no uvijek njegovi prijedlozi veći-nom ruku SDP-ovih vijećnika budu odbijeni i prije rasprave o njima. Ovaj puta Smolčić je predlagao 20 točaka dnevnog reda, između ostalih i uskrsnicu za umirovljenike s malim mirovinama od 150 kuna, no i to je odbijeno.