Breadcrumbs

Petak, 10 Veljača 2012 13:00

Povodom 89. rođendana Matka Peića

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

DELEGACIJA GRADA POŽEGE POLOŽILA VIJENAC PODNO BISTE MATKA PEIĆA  -

Peic_POŽEGA – Povodom 89. Obljetnice rođenja požeškog književnika, putopisca, slikara i povjesničara umjetnosti Matka Peića, delegacija grada Požege predvođena savjetnikom gradonačelnika Ivanom Čolakom, položila je vijenac podno biste na Trgu Matka Peića. Bistu je postavio grad Požega 10. veljače 2006. godine, nakon kompletnog uređenja ovog trga koji također dobiva Matkovo ime. Bistu je izradila akademska kiparica Tatjana Kostanjević, odnedavno stanovnica Požege.

Matko Peić rođen je 10. veljače 1923. godine u Požegi, tu u blizini, na Grabriku, gdje završava osnovnu školu i Gimnaziju. Nakon školovanja u Požegi diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a od 1956. godine i predaje na istoj akademiji studijski predmet povijest umjetnosti. Studirao je u Parizu i Londonu usavršavajući se za povjesničara umjetnosti.P2114512

Najpoznatiji je po svojim putopisima „Skitnje“, „Ljubav na putu od Drave do Jadrana“ i „Požega: eseji, feljtoni, putopisi“. Uradio je i likovne monografije o hrvatskim umjetnicima Slavi Raškaj, Vanji Radaušu, Nikoli Mašiću, Josipu Račiću, Vladimiru Beciću, te likovne studije „Francuski slikari 18. Stoljeća“, „Hrvatski umjetnici“ i „Europski umjetnici“. Izdao je i zbirku pjesama „Lirike“ a bavio se i slikarstvom.

Umro je u Zagrebu 30. listopada 1999. godine.