Banner 750x94 sajam ant

Untitled 1

Banner 750x94 advent pleter

advent plet

Breadcrumbs

Srijeda, 14 Prosinac 2011 00:46

Uredili „Francuza“ za posjetitelje

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

UDRUGA ŽELJEZNIČKI ZALJUBLJENICI SLAVONIJE  -

POŽEGA – Pravom svečanosti kao kad je prvi puta krenuo na put, dizelmotorni vlak „Francuz“ ušao je nakon 40 godina vožnje po hrvatskim prugama u Željeznički spomen park u Požegi, koji je inicirala i realizirala Udruga željeznički zaljubljenici Slavonije. Uz pomoć Hrvatskih željeznica, Željezničkog muzeja iz Zagreba i grada Požege ovaj hvalevrijedan i veliki pothvat za malu grupu zaljubljenika i entuzijasta počeo se realizirati prije nekoliko mjeseci, kada su svoju ideju iznijeli članovi Udruge, nastavio se dolaskom „Francuza“ u Požegu, slijedilo je veliko i mukotrpno uređivanje cijele kompozicije koja je bila u zapuštenom stanju jer nije prometovala 5 godina, te konačno smještanje u Željeznički spomen park na kolodvoru u Požegi koji nosi naziv „Mali svijet velikih dostignuća“. Već od prije tamo se nalazi jedna parna lokomotiva iz 1926. godine, koja je također dugo godina naporno radila na ovim našim prugama, a nadamo se da će ovaj Željeznički spomen park uskoro dobiti još nekih stanovnika, te kao prvi u Hrvatskoj postati i prava turistička atrakcija grada Požege.

Iako ga nisu mogli oživjeti i pokrenuti, oživjeli su njegov duh dajući mu i dio svoje duše, istakao je Ivan Stojaković, a sada ga nude svim Požežanima i gostima grada Požege da uživaju u jednom eksponatu željezničke tehničke baštine, koji je nekada bio ponos željeznice, a danas na svojoj posljednjoj stanici će biti ponos ovog grada. Ivan Stojaković prvi se puta vozio upravo u ovom vlaku kao dječak, na svom prvom putovanju u Zagreb, i od tada se zaljubio u željeznicu i vlakove. Svoju ljubav htio je podijeliti i s drugima, posebno s članovima Udruge željezničkih zaljubljenika, ali i sa građanima svoga grada.

Otvorenju Željezničkog spomen parka nazočili su Helena Bunjevac ravnateljica Željezničkog muzeja u Zagrebu, Zlatko Rogožar, generalni direktor Hrvatskih željeznica i požeški gradonačelnik Zdravko Ronko, koji je pohvalio ovaj entuzijazam i ustrajnost ove grupe mladih ljudima koji su realizirali ovaj projekt. Grad će uvijek biti na pomoći i podrška u ovakvim projektima, a ovaj spomen park i Francuz sigurno će i gradu donijeti neke nove sadržaje.

Nakon otvorenja Željezničkog spomen parka vlak je predala posjetiteljima na uporabu dugogodišnja pratiteljica ovog vlaka Marija Fratrić.