Subota, 16 Ožujak 2013 14:20

Uređenjem objekata kvalitetniji smještaj i usluge

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

SPECIJALNA BOLNICA ZA MEDICINSKU REHABILITACIJU LIPIK UKLJUČENA U PROJEKT VRIJEDAN 18 MILIJUNA EURA  -

 

LIPIKBOL02 DARKO KELEMENLIPIK - Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Lipik posljednjih je godina veliko radilište jer se u nizu obnavljaju objekti u njenom sastavu oštećeni u ratu no, radova će slijedećih godina biti još i više. Ta je bolnica naime, zajedno s Daruvarskim toplicama i gradom Pakrac, uključena u veliki projekt "Lječilišno-rekreacijski centri na području Bjelovarsko-bilogorske i Požeško-slavonska županije" za kojega su pripreme počele još prošle godine. - Cilj projekta je uspostava održive zdravstveno-turističke ponude ovih županija što će doprinijeti unapređenju konkurentnosti i atraktivnosti kontinentalne Hrvatske kao zdravstveno-turističke destinacije. Konkretno, u ovim dvjema bolnicama, koje su po svojoj ponudi djelomično slične ali i bitno različite, stvorit će se pretpostavke da nam dođu zdravstveni turisti na liječenje, oporavak ili samo na odmor i koji će, vrhunske, usluge platiti. Projekt 'težak' 8 milijuna eura sufinancirat će se iz strukturnih fondova EU a sve bi trebalo biti gotovo kroz tri godine – objasnio je ravnatelj lipičke bolnice Darko Kelemen.

BOLNICA LIPIKroz projekt "Lječilišno-rekreacijski centri na području Bjelovarsko-bilogorske i Požeško-slavonske županije" u Lipiku bi trebalo obaviti čak osam različitih poslova među kojima je i preuređenje objekta "Fontana" u hotel s tri zvjezdice, unutrašnje uređenje Doma 2, kao i tzv. narodnih kupki. Nadalje, revitalizirat će se dio parka koji pripada Specijalnoj bolnici a predviđeno je i kopanje još jednog bunara. U obližnjoj vili "Savić" uredit će se muzej kontinentalnog zdravstvenog turizma. Najviše novca će se uložiti u preuređenje "Fontane" i to oko 3 milijuna eura. - Mi smo sve više upućeni na tržište i sve manje će nam dolaziti bolesnici koje će nam slati HZZO. Trenutno nam preko njih dolazi 85 posto ljudi dok 15 posto njih sami plaćaju usluge. Ubuduće bi taj omjer trebao biti 60:40 a svima njima ćemo moći pružiti bolji i kvalitetniji smještaj i usluge – dodao je Kelemen.

  U sklopu lipičke bolnice je 13 objekata različite veličine i namjene a trenutno se, neovisno o spomenutom projektu, obnavlja Dom 1 koji do sada jedini, zbog oštećenja u ratu, nije bio u funkciji. Vrijednost radova bez opreme predviđen je u iznosu 13,5 milijuna kuna od čega je 5 milijuna spremna osigurati bolnica a ostalo Ministarstvo zdravlja. U Domu 1 će se moći smjestiti 39 bolesnika u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama a završetak radova je predviđen za srpanj.     (vm)