Srijeda, 02 Svibanj 2012 09:10

Počasni član međunarodnog društva pisaca

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

POŽEŠKA PJESNIKINJA LANA DERKAČ U ALBANIJI I KOSOVU  -

Požeška književnica Lana Derkač zajedno je sa zagrebačkim autorom Davorom Šalatom, predstavila hrvatsku suvremenu književnost na prvom međunarodnom kongresu „Muse of poetry Pegasi 2012“ održanom od 20. do 23. travnja u Albaniji i Kosovu. Međunarodni je kongres održan u nekoliko gradova ovih država, u organizaciji Međunarodnog društva pjesnika, pisaca i umjetnika „Pegasi“, Albanološkog instituta iz Tirane, Sveučilišta iz Tirane, a uključivali su se Sveučilišta i Gradska poglavarstva gradova učesnika. Na Kongresu su sudionici imali izlaganja na temu općeljudskih vrijednosti u književnosti i suvremenoj umjetnosti, a ujedno su čitali i predstavili svoju poeziju.

lana_pritina_1- Na samom Kongresu najviše su me se dojmili pojedini pisci, koji su izvrsni poznavatelji naše književnosti, poput But Jaku iz Prištine koji je doktorirao u Zagrebu. Puno sam lijepih trenutaka provela sa sudionicima iz Turske, Albanije, Grčke i Italije, a kako smo po cijele dane imali osobna predstavljanja, te izlaganja o suvremenoj književnosti i poeziji, žao mi je što nisam stigla obići gradove u kojima se održavao Kongres i bolje ih upoznati – rekla nam je Lana Derkač.

Za vrijeme posjeta grobu albanskog nacionalnog junaka Skenderbega, Lani Derkač je dodijeljeno lijepo priznanje, počasno članstvo u Međunarodnom društvu pjesnika, pisaca i umjetnika „Pegasi“.         

(Ivica Herner)