Srijeda, 25 Travanj 2012 15:47

Noć knjige – knjige na dar

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

NOVA MANIFESTACIJA GRADSKE KNJIŽNICE POŽEGA  -

POŽEGA – Povodom 23. travnja Svjetskog dana knjige u Hrvatskoj je pokrenuta manifestacija Noć knjige da se knjizi vrati status koji bi joj trebao pripadati i u ovom modernom društvu. Zamisao svjetskog obilježavanja dana knjige na ovaj datum nadahnuta je katalonskom tradicijom darivanja ruža i knjiga na dan sv. Jurja, dok povijest svjetske književnosti pamti 23. travnja 1616. god. kao dan smrti Miguela Cervantesa i Williama Shakespearea.

P4249869Organizator događanja su Nacionalna i sveučilišna knjižnica Zagreb, Knjižnice grada Zagreba, Zajednica nakladnika i knjižara HGK, Knjižni blok – inicijativa za knjigu, Moderna vremena Info, Udruga za zaštitu prava nakladnika i Gradska knjižnica i čitaonica Požega u gradu Požegi.

Ispred ulaza u knjižnicu, te u hodniku knjižnice na stolovima su bile postavljene stotine knjiga u akciji Darujmo knjigu – Knjižnica daruje Vama a Vi jedni drugima, gdje su svi posjetitelji mogli sebi izabrati interesantnu knjigu za njih. Pohvalno je što su brojni posjetitelji ponijeli i svoje knjige koje su darovali drugima.

Na dječjem odjelu održavala se pričaonica priča pod nazivom Priče za laku noć, na kojoj su bake pričale priče za djecu iz vrtića i nižih razreda osnovne škole.

P4249877- Priče za laku noć nam pričaju umirovljene učiteljice Marija Dubijel i Tonka Ivančević, koje su s oduševljenjem pristale da budu dio naše Noći knjige, da zajedno malim čitateljima kojima je knjiga jako bitna prošetaju kroz svijet bajki. Njihove su priče vrlo zanimljive, a nakon priča djeca će oslikati ono što im se u priči najviše svidjelo – rekla je voditeljica Dječjeg odjela Đurđa Kopunić. Nešto kasnije na istom odjelu započela je Potraga za izgubljenom knjigom pomoću mape u kojoj su učestvovali učenici trećih i četvrtih razreda.

Na Glazbenom odjelu bilo je vrlo napeto, i ni stolice viška. Sve ih je privukla projekcija filma Koko i duhovi. Pravi kino štimung upotpunila je Ivana s glazbenog odjela priredivši za sve gledatelje fišeke s kokicama. Nakon duhova manje gledatelja nije bilo niti na Noć Roling Stonesa – film, glazba, knjiga povodom 50. godišnjice postojanja ove glazbene grupe.

U čitaonici je za to vrijeme mag. Ana Pirović čitala pjesme Federica Garsia Lorke uz glazbenu pratnju prof. Luke Vlašića, koji je održao i svoj gitaristički koncert.

P4249889- Dočekali smo prvu noć knjige u Hrvatskoj i Požegi. Cijela Gradska knjižnica se uključila u ovu akciju i moram reći da smo jako zadovoljni. Ujedinili smo se izdavači, pisci, knjižničari i čitatelji da svi zajedno promičemo tu knjigu, da je uzmu u ruke. A kako, da je jedni drugima daruju. Akcija je odlično uspjela, naši sugrađani su donosili knjige koje im nisu potrebne, ali su zato pronašli za sebe onu koju će pročitati – istakla je ravnateljica Jasenka Bešlić.

Svi odjeli su bili otvoreni do kasno u noć, na svakom odjelu djelatnice knjižnice su pripremile slane kiflice i slatke kolače, te osvježenje za sve posjetitelje. Knjige ste mogli vratiti bez zakasnine, ako ste se našli na prvoj Noći knjige.