Ponedjeljak, 24 Prosinac 2012 10:48

Prezentacija starih običaja uz sv. Luciju

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

IZLOŽBA POVODOM ZAVRŠETKA PROJEKTA  -

 

POŽEGA – Učenici trećih razreda Opće gimnazije u Požegi provodili su projekt povodom Noći vještica i Blagdana sv. Lucije zajedno sa profesorima izborne nastave povijesti i geografije. – Na prvim satima izborne nastave odredili smo svrhu, postupke i cilj projekta. Kako je cijeli svijet zaokupljen procesom globalizacije, tako je i hrvatska u tom užurbanom, suvremenom i povezanom svijetu okupiran istim problemom. Često zaboravljamo na naše izvorne narodne običaje i blagdane. Tako je američki Halloween jako poznat u našoj zemlji i svojim simbolima i značenjem pokušava zamijeniti i zametnuti blagdan sv. Lucije. Premda se oni pojavljuju i obilježavaju u različitim povijesnim razdobljima i mjesecima, listopad i prosinac, povezuje ih simbol izrezbarene bundeve – istakla je voditeljica projekta Farkaš Marina.

 

PC148124Na izložbi koja je postavljena u gimnazijskoj knjižnici izložene su osnovne informacije i zanimljivosti obilježavanja sv. Lucije, a prikazano je i desetak izrezbarenih bundeva.

 

U sklopu projekta učenici su posjetili i eko imanje Grbić, koje se bavi uzgojem buče golice, te preradom bučinih sjemenki od kojih proizvode bučino ulje, slane bučine koštice a u pekari peku kruh s mljevenim bučinim košticama.

 

- Oni su kod nas u tvrtki Grbić sudjelovali u cijelom procesu proizvodnje, od trenutka kada smo sjemenke stavljali u zemlju, do praćenja čitavog vegetativnog procesa, do pranja i sušenja ubranih koštica, gdje su ih posebno fasciniralo naše korištenje ekološki prihvatljivih energenata za sušaru. Mi kao ekološki proizvođači živimo sa ekologijom, u ekološkom okruženju i koliko uzmemo od zemlje toliko i vratimo zemlji, što je njima bila poveznica i sinteza u kojoj su vidjeli da za sve treba puno rada, dosta muke a još više znanja. Na kraju su sve proizvode i kušali od bučinog ulja, sjemenki, kruhova i sada to svoje iskustvo prezentiraju drugim učenicima – rekla je Nives Lovrić iz tvrtke Grbić.

 

Kroz program priređen uz izložbu vodile su učenice Valentina Prepolec, Dora Tolić, Renata Novinc i Iva Popić.