Ispiši ovu stranicu
Utorak, 14 Svibanj 2019 08:46

Požežani na Pjesničkim susretima u Drenovcima

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

Na Pjesničkim susretima u Drenovcima ove godine nastupilo je čak četvero pjesnika vezanih za Požegu. Prošle godine nagrađeni neobjavljeni rukopis Denisa Ćosića (autor je odrastao u Požegi, iako u njoj nije rođen i ne živi) pod nazivom „Neonski bog mržnje“, sada ukoričen, predstavljen je u Drenovcima, kao i rukopis prošle godine nagrađene Viktorije Grgić (autorica je iz Velike) pod nazvan „AV+1“ i napisan u suautorstvu s Anom Delimar iz Osijeka, te još jednom anonimnom suautoricom. Oboje autora lani je pobijedilo na natječaju za najbolji neobjavljeni rukopis mladog slavonskog autora do 35 godina starosti čiji je rezultat objavljivanje zbirke poezije. To je i prvi slučaj da su na natječaju pobijedila dva, a ne jedan pjesnički rukopis.

Ovogodišnji pobjednik na istom natječaju Andrej Đeraj poslao je neobjavljeni rukopis „Reinkarnacija uspomena“, a zbirka poezije bi mu trebala biti tiskana do sljedećih susreta 2020. godine. Riječ je o autoru koji je požeški maturant, ali je iz Nove Gradiške.

Na Pjesničkim susretima sudjelovala je i Požežanka Lana Derkač koja je 2000. godine u Drenovcima primila Nagradu „Duhovno hrašće“ za najbolju objavljenu zbirku slavonskog autora „Škrabica za sjene“. Ove godine kao sudionike organizator je odlučio pozvati dosadašnje laureate. S još nekoliko sudionika ovogodišnjih susreta, a to su Luko Paljetak (ovogodišnji dobitnik Povelje „Visoka žuta žita“ u Drenovcima za sveukupni književni opus i trajni doprinos hrvatskoj književnosti), Đuro Vidmarović (predsjednik Društva hrvatskih književnika) i Stanko Krnjić, večer ranije nastupila je u Gradskoj knjižnici u Vinkovcima. O brojnim nedavnim aktivnostima Lane Derkač govori i gostovanje (zajedno s Davorom Šalatom) na „Stihovnici Siska“ u organizaciji tamošnje Matice hrvatske, te sudjelovanje na znanstvenom skupu „Dani Antuna Šoljana“ u Rovinju u organizaciji Društva hrvatskih književnika.

Galerija slika