Breadcrumbs

Subota, 07 Srpanj 2012 12:42

Zbog ugostiteljskih marži još uvijek preskupe

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

GRAŠEVINE KUTJEVAČKOG VINOGORJA HIT SU NA JADRANU  -

U protekle dvije godine zbog krize je prodaja domaćih kvalitetnih i vrhunskih vina pala, procjenjuje se, za čak 40 posto. Mnogi vinari upravo u turističkoj sezoni na Jadranu vide pravu priliku za plasman pa kupce traže među tamošnjim restoranima i hotelima. No, iako je većina domaćih vinara cijene butelja u podrumima prepolovila, ugostitelji nisu ni malo spustili svoje marže.

Iskusni ugostitelji s Jadrana traže kontinentalna vina, osobito graševine koje su dio stalne ponude tamošnjih restorana i hotela.

- Njihova svježina i voćnost sjajno se sljubljuje s morskim specijalitetima od riba i školjki i graševine polako postaju uistinu top vina na Jadranu. Mislim da će posebno ove godine napraviti dobar odjek i da će biti puno veća potražnja za upravo ovim kutjevačkim vinima, nego što je bila prethodnih godina -  ocjenjuje ugledni ugostitelj iz Kastva, Nenad Kukurin.

To je dobitna kombinacija za mnoge domaće vinare koje unatoč visokoj kakvoći proizvoda zbog krize muče sve veće zalihe i sve lošija prodaja na domaćem tržištu. Turistička sezona mnogima bi zato trebala donijeti olakšanje, no, čini se, stvari ne idu glatko. Iako su cijenu butelja u svojim podrumima prepolovili, ugostiteljske marže i dalje su ostale visoke. Tako bocu vrhunskoga vina kojoj je cijena u podrumu 50 kuna, gost plaća i pet puta više.

- Gosti se još uvijek žale da su vina u restoranima preskupa, no mi vinari više ne možemo spuštati cijene svojih vina jer bi proizvodnja bila potpuno neisplativa. Ugostitelji to mogu jer imaju visoke marže. Svima je to u interesu jer bit će puno više zadovoljnih turista, a onda koristi od toga imaju i ugostitelji i mi - kaže Vlado Krauthaker, vinar iz Kutjeva čija vrhunska vina imaju već godinama dobar plasman na Jadranu.

S njim se slaže i Damir Zrno, prvi čovjek 'Misnih vina Đakovačko osječke nadbiskupije' koja su nedavno ovjenčana velikim zlatnim 'decanterom' u Londonu. - U zadnjih 15 godina u hrvatskom vinarstvu napravljen je ogroman iskorak u kakvoći i uopće podizanju razine kulture vina. Priznaju nam to i ugledni svjetski stručnjaci, no sada je zbilja krajnje vrijeme da se korigiraju i ugostitelji i odgovore na novonostalu situaciju“ kaže Zrno.

Sezona na Jadranu traje kratko, a i promet u restoranima osjetno je slabiji, kažu ugostitelji. Ipak slažu se - pravi omjer cijene i kvalitete mora se naći.

A sve ih zajedno muče prevelika davanja državi koja ne idu na ruku ni jednima ni drugima, kažu u požeško slavonskom cehu ugostitelja.

- Nameti državi su ogromni, PDV je sa 23 posto skočio na 25 posto i to u konačnici nije mala razlika. Osim toga, tu vam je i porez na potrošnju koji mnoge od nas naprosto ubija, a u uz sve to moraš platiti uredno radnika, najam i sve drugo što se od ugostitelja traži - kaže Željko Pojer, predsjednik ugostiteljskog ceha.

Većina kontinentalnih ugostitelja koji ponudu imaju tijekom cijele godine goste privlače znatno povoljnijim cijenama.

„U mojem kafiću prosječna je cijena butelje vina oko 90 kuna, dakle dvostruko manje nego na moru. Zaraditi se u tim okvirima može sasvim normalno, ali idemo i s raznim akcijama u dogovoru s vinarskim kućama kako bi dobro vino gostu bilo dostupnije i prihvatljivije s obzirom na krizu oko nas - kaže Željko Sliško, požeški ugostitelj.

A kriza nameće i nova pravila ponašanja. Opstati na domaćem turističkom tržištu mogli bi svi, ali samo zajedničkim snagama, na zadovoljstvo gostiju.

SN