Breadcrumbs

Četvrtak, 28 Lipanj 2012 15:36

Skeptični radnici i vlasnici OPG-a

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

POMOĆNICA MINISTRA RADA I MIROVINSKOG SUSTAVA TATJANA DALIĆ GOVORILA O SEZONSKOM ZAPOŠLJAVANJU U POLJOPRIVREDI  -

POŽEGA - Poljoprivredno savjetodavna služba Požeško-slavonske županije  organizirala je predavanje na temu "Sezonskog zapošljavanja u poljoprivredi" a temu je izlagala Tatjana Dalić, pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava.

Novi pravilnik o sezonskom zapošljavanju u poljoprivredi koji ovih dana  stupa na snagu trebao bi dati novi poticaj sezonskom zapošljavanju, ali i unijeti više reda na ovom području.

- Svi oni koji kroz sezonski posao žele poboljšati kućni budžet bilo da se radi o umirovljenicima, domaćicama, studentima ili nezaposlenima koji u Zavodima za zapošljavanje čekaju posao, sada će moći zasnovati dnevni ugovor o radu, te neće izgubiti do sada stečena prava odnosno neće biti brisani s evidencije Zavoda niti će izgubiti mirovinu. Pravilnik dozvoljava rad do 90 dana i to vrijeme može biti upisano u knjižicu kao radni staž - rekla je Dalić

S druge strane novi će pravilnik dodala je Dalić i vlasnicima obiteljskih gospodarstava u poljoprivredi, omogućiti da imaju jeftiniju radnu snagu, odnosno da sezoncima plate isključivo ono što su oni odradili.

- Neće se više događati da vlasnici OPG-a sezoncima moraju platiti ono vrijeme kada ovi nisu u mogućnosti da rade. Primjerice  ako je u mjesec dana bilo 15 kišnih dana i ti su se dani plaćali. Sada se ugovor sklapa za svaki dan i prema tome nema plaćanja ako se nije radilo - rekla je dalje Dalić.

Prema novom pravilniku dio poljoprivrednika je ipak skeptičan. Prema riječima Josipa Jaroša iz Rajsavca  koji se bavi proizvodnjom duhana s novim će pravilnikom biti zakinuti i potencijalni sezonci u poljoprivredi, ali i svi oni kojima trebaju sezonski radnici.

Sličnog je mišljenja i Nevenka Štimac koja se također bavi proizvodnjom duhana. Po njoj sada će nezadovoljni biti sezonski radnici pa će i oni teže dolaziti do sezonaca da im rade u poljoprivredi. Njihova iskustva govore da su sezonci u berbi duhana dobivali dnevnicu oko 150 kuna i za manji iznos oni će teško naći radnike. S druge strane oni nisu u mogućnosti plaćati više  uključujući tu plaćanje za mirovinsko i porez.

Prema procjenama Ministarstva poljoprivrede na sezonskim poslovima u poljoprivredi radi oko sto tisuća osoba.

V. Re.