Breadcrumbs

Srijeda, 27 Lipanj 2012 11:57

Stočarstvo i proizvodnja mlijeka nestaje

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

UDRUGA UZGAJATELJA SIMENTALSKOG GOVEDA UPOZORAVA  -

IZOSTALA PODRŠKA SABORSKIH ZASTUPNIKA, ŽUPANIJE I GRADONAČELNIKA

KUTJEVO – Svaki dan 15 poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj prestaje se baviti proizvodnjom mlijeka. Na ovaj desetgodišnji negativan trend koji je prisutan i u Požeško-slavonskoj županiji  upozoravaju iz Udruge uzgajatelja simentalskog goveda Požeštine.

Ovaj podatak zabrinjavajući je utoliko više što se u Požeško-slavonskoj županiji  danas proizvodi tek 17 i pol milijuna litara mlijeka na godinu dok su stvarni potencijali 40 milijuna litara.

03Najveći problemi su smanjenje cijena mlijeka, ogromni dugovi od gotovo 8 milijuna neisplaćenih kuna za predano mlijeko proizvođačima iz ove Županije, te izostanak državnih poticaja. - Jako teško se pokrivamo i ne znam do kada ćemo tako izdržati. Prodajemo stoku da bi preživjeli. Cijena mlijeka u odnosu na prošlu godinu manja za 1,20 kn, a uz to već šest mjeseci radimo bez ijedne kune poticaja - kaže predsjednik Udruge Tomislav Majetić.

Kako bi pokušali naći rješenje za ovu, sada već bezizlaznu situaciju požeški će mljekari zatražiti sastanak sa predstavnicima lokalnih i državnih tijela, te s otkupljivačima jer u suprotnom i dalje ćemo biti svjedoci još jednog hrvatskog apsurda o sve većem uvozu mlijeka dok istovremeno hrvatski mljekari grcaju u dugovima i stavljaju ključ u bravu svojih staja.

Ostali bez podrške Saborskih zastupnika

Na taj sastanak su pozvali sve Saborske zastupnike, župana, gradonačelnike i načelnike općina, odgovorne iz Poljoprivredne agencije i Poljoprivredne komore, te predstavnike otkupljivača, Vindije, Dukata i Mljekare BiZ.

SIMENTALCIOčekuju od njih da zajedničkim naporima povećaju stočarstvo na ovom području, koje može kao u Austriji angažirati veliki broj radno aktivnog stanovništva, smanjiti nezaposlenost i znatno povećati prihode od te grane. Također uz povećanje stočarstva dolazi i povećanje proizvodnje mlijeka, koje još uvijek u velikoj mjeri uvozimo, a opet primjer Austrije koja je izvoznik mlijeka. Mi imamo daleko bolje uvjete za razvoj stočarstva i mljekarstva a to zapostavljamo.

No razočarani su bili u Udruzi Simentalac, jer im na zajednički sastanak nije došao niti jedan Saborski zastupnik s područja županije, nitko iz Požeško-slavonske županije, niti jedan gradonačelnik, a odazvali su se jedino načelnici općina Jakšić, Kaptol i Brestovac. Od otkupljivača se odazvala Vindija i Mljekara BiZ.