Breadcrumbs

Subota, 05 Svibanj 2012 13:32

Zvižduci za sve lokalne političare

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

SLAVONSKO BARANJSKI SINDIKAT OBILJEŽIO 1. SVIBNJA  MEĐUNARODNI PRAZNIK RADA  -

VELIKI ZVIŽDUK RADNICI SU UPUTILI SABORSKIM ZASTUPNICIMA LUCIĆU, RONKU I ĐUROVIĆU TE ŽUPANU ALADROVIĆU JER SU SVOJIM NEDOLASKOM POKAZALI KOLIKO DRŽE DO RADNIKA

VELIKA - Radnici tvrtke Plamen u nedjelju 29. travnja zajedno s članovima svojih obitelji i prijateljima obilježili su Međunarodni praznik rada. Njih 400-ak zajedno s sindikalnim čelnicima tvrtke "Vupik" iz Vukovara družilo se na veličkim livadama gdje nije manjkalo pjesme, slavonskih specijaliteta, ni dobrog raspoloženja. Međunarodni praznik rada  čestitao im je Dragutin Šmerda predsjednik Slavonsko-baranjskog sindikata koji je ujedno iskazao nezadovoljstvo činjenicom da nitko od pozvanih gostiju od saborskih zastupnika Franje Lucića, Zdravka Ronka, Dražena Đurovića iz Požeško-slavonske županije do požeško-slavonskog župana Marijana Aladrovića, te čelništva općine Velika nije došlo na proslavu. Zato su im radnici umjesto aplauza uputili zvižduke a Šmerda je pozvao radnike da se oni njih sjete uoči predstojećih lokalnih izbora.

Čestitajući svima međunarodni praznik rada Šmerda je iskazao zabrinutost sadašnjim stanjem u gospodarstvu. Posebno se osvrnuo na radnike koji rade a ne dobivaju plaće, male mirovine umirovljenika te na nezaposlenost mladih.

P4300293- Zaista se možemo upitati i biti zabrinuti, što će biti s mladima. Ima puno mladih obrazovanih koji su bez posla. Mlad čovjek bez posla  u biti je mrtav čovjek. Meni je žao što to moram reći ali je tako. Što će biti s radnicima? Dali će oni koji rade zadržati svoja radna mjesta, a da ne spominjem one koji rade s neredovitim plaćama ili one koji rade a ne dobivaju plaće.  Kriminal je i zločin da netko radi bez plaće. Od čega da oni žive. Da umru od gladi. Što će biti s umirovljenicima? Žalosno je da umirovljenici ne mogu živjeti od svoje mirovine i moraju gladovati a cijelo vrijeme su oni izdvajali za zdravstveni i mirovinski. Gdje su ti njihovi novci? - zapitao je Šmerda dodajući kako je uistinu žalosno da umirovljenici koji su cijeli život radili danas nemaju za golu egzistenciju.

Radnike je pozdravio i predsjednik uprave Milan Matijević podsjećajući kako je u Plamenu započeo ciklus investicija vrijedan stotinjak milijuna kuna.

P4300302- Mene ne iznenađuje što nitko nije došao od pozvanih lokalnih političara. Političari su se odavno izdvojili od gospodarstva jer da vode računa o njemu vjerojatno mi ne bi bili u ovoj situaciji u kojoj jesmo.  Kažu plin i struja su poskupjeli. Ako se to odnosi i na gospodarstvo  to je nama 600 do 700 tisuća eura veći trošak za tekuću godinu - rekao je dalje Matijević podsjećajući kako unatoč problema Plamen ulaže  u suvremenu tehnologiju što će omogućiti zapošljavanje novih mladih ljudi.

P4300284- Meni se ove današnje proslave 1. svibnja puno više sviđaju nego li prije. Onda smo to sami sve radili. Sada to organizira sindikat ali i Uprava. Sve je puno bolje organizirano -kaže Mato Ivčetić. Za razliku od Mate, Ilija Bacanović koji je u mirovini kaže da je nekada ipak bilo sve veselije i življe. - Praznik rada i danas je svečano no nekada je bilo puno svečanije. Danas smo svi razočarani situacijom u kojoj živimo, a to je da jedan radnik ne može podmiriti svoje obveze, da jedan umirovljenik ne može normalno živjeti. Ja sam u mirovini i ja bih trebao mirovati no ja moram i dalje raditi da bih mogao živjeti. Imam 1.500 kuna mirovine. Da sam išao svako jutro tih 30 godina na Orljavu, dobio bih više nego li sada - kaže Ilija.

Za Praznik rada kaže Šmerda mi ne pripremamo grah jer to je naš najveći praznik, nego čobanac, odojka i janjetinu, da dostojno proslavimo svoj praznik. Pa ni naši političari za svoje blagdane ne pripremaju svojim gostima grah. Sve na proslavi Praznika rada zabavljali su dečki iz Tamburaškog sastava veličke Legende.

(V.Re.)