Breadcrumbs

Nedjelja, 15 Travanj 2012 16:08

Ledeni Uskrs uzeo danak voćarima

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

NA PODRUČJU POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE MRAZ „POBRAO“ VOĆARIMA UROD  -

POŽEGA - Hrvatska poljoprivredna komora i Hrvatska voćarska zajednica traže da se proglasi elementarna nepogoda zbog štete koju je voćarima na Uskrsni ponedjeljak na području cijele zemlje prouzročio nedavni mraz. Procjenjuje se da će, s obzirom na štetu, cijene voća porasti od 50 do 70 posto.vocnjak24

Zbog saznanja da je mraz i na području Požeško-slavonske županije prouzročio veće  štete na pojedinim ratarskim kulturama, najviše na voćnjacima, ali i vinogradima još   prošloga je tjedna, dan poslije mraza i požeško-slavonski župan Marijan Aladrović  poduzeo je prve korake.

P4148777


- Ja sam dao već u srijedu ujutro Povjerenstvu nalog da kontaktira gradska i općinska povjerenstva kako bi prikupili podatke. Prema mojim saznanjima temperature su na našem području bile od minus 3,8 do minus šest uz Orljavu. To su temperature na kojima stradavaju jabuke, šljive i sve ono što je bilo u punoj cvatnji. Stradala je i uljana repica. Štete će najviše imati voćari - rekao je župan Aladrović dodajući kako će šteta od mraza imati i oni voćari koji su „ dimili voće“ jer su se niske temperature dugo zadržale. Već iza ponoći, dodao je bilo je ispod nule a niske su temperature trajale sve do osam sati. Upravo su to bile temperature na kojima stradavaju gotovo sve kulture.

Savjetnik za hortikulturu pri Hrvatskoj poljoprivrednoj komori Požeško-slavonske županije Goran Josipović kaže da ima elemenata za proglašenje elementarne nepogode.

- Ljudi se svakodnevno javljaju jer su štete poprilično velike, posebice na voćkama koje su bile u fazi cvatnje. To su višnje i šljive. Sve to ovisi o položajima. Sadnja na nižim predjelima ima svoje nedostatke i to su upravo ovi mrazovi jer su ti položaji više izloženi hladnom zraku. Nekakvi preliminarni pregledi govore da bi štete na višnjama i šljivama mogle biti do 80 posto, negdje i više, ali i na jabukama koje su ranije krenule u cvatnju. Osim voćaka stradale je i vinova loza, posebice ranije sorte na nižim položajima - ističe Goran Josipović.

Za kulture koje je uništio mraz kaže Josipović sada se vrlo malo može učiniti. Eventualno se voćke mogu poprskati nekim hranjivim folijarnim gnojivima koje će popraviti opće stanje onog preostalog dijela biljke, koji se nije smrznuo no za ono što se smrzlo pomoći nema.

V.Re.