Breadcrumbs

Subota, 14 Travanj 2012 18:10

Županija zainteresirana za brendiranje bučinog ulja

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

UDRUGA PROIZVOĐAČA BUČINOG ULJA HRVATSKE  -

Udruga proizvođača bučinog ulja Hrvatske, čiji je predsjednik Požežanin Ivan Grbić, u Ivanić-Gradu, u kojem je i sjedište te udruge, održala je Godišnju skupštinu na kojoj je, među ostalim, zaključeno kako će članovi udruge, ali i šira zajednica na prostoru kontinentalne Hrvatske poticati i podržati ideju pravoga brendiranja buče, odnosno bučina ulja i drugih bučinih proizvoda, ponajprije sjemenki. Cilj je toga ojačati i domaću poljoprivredu, kroz povezivanje kooperanata s otkupljivačima buče.

Skupštini Udruge proizvođača bučinog ulja Hrvatske ispred Požeško-slavonske županije nazočio je županov zamjenik za gospodarstvo Željko Jakopović koji je kazao kako je našoj županiji interes da se proizvodnja i brendiranje bučinog ulja podignu na višu razinu.

- Ljudi iz struke, posebno nutricionisti, slažu se kako je bučino ulje kvalitetnije po svojim svojstvima od daleko poznatijeg maslinova ulja. Stoga je zaključeno kako će se prema Ministarstvu poljoprivrede ići s dopisom u kojem će se tražiti promjena postojećeg pravilnika o uljima, kako bi i bučino ulje dobilo sve potrebno da bi postalo pravi brend, odnosno prava prepoznatljiva marka i izvan kontinentalne Hrvatske i općenito izvan granica naše države te da dobije potrebne markice i da ga zaštitimo  kao izvorni proizvod prema našem geografskom području kao, primjerice, proizvod kontinentalne ili panonske Hrvatske. Vjerujem da će Ministarstvo poljoprivrede podržati tu inicijativu proizvođača bučinog ulja - kazao je dožupan Jakopović te dodao: - Što se tiče Požeško-slavonske županije, naravno da nam je tako nešto u interesu jer, prvo, imamo idealne uvjete za razvoj kvalitetne buče na našim poljima te, drugo, imamo i dosta malih poljoprivrednika koji  bi u tom slučaju mogli biti kooperanti uljarama, dakle nešto i zaraditi.