Banner 750x94 kulenova seka

banner kulenova seka

Breadcrumbs

Srijeda, 11 Travanj 2012 21:48

'Seljaci zabrinuti - sve nas tuče pa i suša'

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

SUŠA SVE VIŠE UGROŽAVA USJEVE  POŽEŠKE KOTLINE  -

Pravih kiša koje bi temeljito natopile žedna polja, u Požeškoj kotlini nije palo gotovo godinu dana pa je suša ozbiljno zaprijetila mladih usjevima ovoga proljeća. Poljoprivrednici sa zebnjom gledaju u nebo čekajući spasonosne kapi.

Bez dovoljno vlage u zemlji i to uskoro, prinos će poljima ove godine zasigurno podbaciti. Teško je i ratarima i stočarima. Proizvođači duhana kojima uskoro predstoji sadnja, ne skrivaju zabrinutost.

- Situacija nije nimalo dobra. Ako uskoro ne padne prava kiša, bojim se katastrofe. Seljacima je inače sve teže, država nema novca, s poticajima stalno problemi. Tuče nas sa svih strana i ne znam kako izdržati, a sada su se i vremenske prilike urotile protiv nas - kaže nam Damir Begić, proizvođač duhana iz Cerovca. Dobre slike nema ni u ozimih ni u proljetnih kultura.P4118637

- Svi su usjevi maleni, slabi jer korijen uzima hranu iz najplodnijeg sloja do nekih sedam centimetara, a on je suh. Ispod njega još ima vlage, no problem je što sve ove kulture zaostaju u rastu. One to mogu nadoknaditi, ali samo uz pravu kišu i to što prije dok razmjeri šteta ne postanu teški - ističe Ivan Han, savjetnik za ratarstvo Hrvatske poljoprivredne komore te dodaje kako bi ekstremna suša na ionako teške prilike u domaće agraru, imala katastrofalne posljedice.

Očajni su i stočari koji strahuju da hrane za stoku neće biti dovoljni.

Stočne kulture poput talijanskog ljulja trebale su ovih dana dati prve otkose, no zbog zastoja u rastu još moraju čekati. Čak i otporna lucerna koja se sa sušom dobro nosi, ove je godine ispod očekivanja. Mnogi stočari koji nemaju zaliha, već kupuju hranu za krave na svojim farmama, a to je velik izdatak na kojega mnogi nisu računali.

Strahuju i vinogradari sa mladim nasadima vinove loze. Na vinorodnim požeškim strminama situacija je najlošija. Zbog isušenosti, sve su češći odroni u vinogradima. Na gotovo pola metra dubine – sve je suho.

- Na startu vegetacije kada loza treba potjerati mlade izdanke, sve je suho, tlo puca. Stari vinogradi gdje je loza pustila duboko korijenje mogu izdržati sušu, no vinogradi mlađi od pet godina teško će izdržati ovu godinu bez navodnjavanja. Nastavi li se suša i ove godine, bojim se posljedica - kaže Antonija Hart, vinogradarica i vinarica iz Požege. Na sve sušnije godine i očigledne klimatske promjene, čini se, nitko nije računao. I to ni država ni proizvođači jer se u nas trenutačno navodnjava tek jedan posto površina. Nastavi li se na lanjsku sušu i ovogodišnje sušno proljeće, štete će biti goleme, a hrana nikad skuplja.

SN