Breadcrumbs

Petak, 10 Veljača 2012 12:23

Potrošači odabiru ljepšu umjesto zdravije jabuke

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

VOĆAR IVICA PRPIĆ IZ POŽEGE BUDUĆNOST VIDI U EKOLOŠKOJ PROIZVODNJI JABUKA   -

POŽEGA - Iako je danas u Slavoniji ili u velikim trgovačkim lancima teško prodati ekološku jabuku njezini proizvođači su svjesni da njihovo vrijeme tek dolazi. Kako ih za sada ima malo svoje proizvode bez problema prodaju. Za sada prodaja najbolje ide na zagrebačkom području gdje i ima najviše specijaliziranih ekoloških trgovina. Naime, ljudi postaju svjesniji da ono što jedu i te kako utječe na njihovo zdravlje te je sve više onih koji gledaju na kvalitetu i porijeklo onoga što jedu. U ekološkoj proizvodnji vidim budućnost jer, samo je jabuka proizvedena na ekološki način zdrava – ističe Ivica Prpić iz Požege, jedan od nekolicine ekoloških proizvođača jabuka u Požeštini koji trenutno imaju nasade na dvadesetak hektara.

PRPIC_EKO_JABUKE05   S druge strane ekoloških proizvođača jabuka još uvijek je malo i to prije svega  zbog zaštite. Jabuka je jedna od voćaka koja zahtjeva najviše tretiranja. U konvencionalnoj proizvodnji prska se od 15 do 25 puta, ovisno od vremenskih uvjeta koji utječu na pojavu bolesti. Volio bih da se takve jabuke daju na analizu u laboratorije da se vidi koliko je u njoj pesticida i drugih kemikalija. Pitanje je želimo li jesti lijepu ili zdravu jabuku. Još uvijek oko određuje što ćemo kupiti pa se kupuju lijepo oblikovane jabuke, krasne, po mogućnosti jarko crvene boje. Čak 70 do 80 posto tržišta traži crvenu jabuku – kaže Prpić.

Kada je prije šest godina krenuo u sadnju svoga 2 hektara velikog nasada, odmah se odlučio za sorte koje su pogodne za ekološku proizvodnju, odnosno koje su otpornije na bolesti. Posadio je sorte topaz, florina i gold rush. Posebno puno posla je oko gold rusha, sorte koja je po okusu i boji slična zlatnom delišesu. Naime, kako je to sorta koja ne odbacuje višak cvjetova potrebno ih je prorijediti. I dok se to u konvencionalnoj proizvodnji obavlja kemijskim sredstvima u ekološkoj se to radi škaricama. S puno strpljenja treba rezati cvjetove jer ako ploda bude previše ne samo što će jabuke bitne sitne nego iduće godine uroda neće ni biti.

PRPIC_EKO_JABUKE04Zaštita od bolesti se obavlja ali ekološkim sredstvima koja su nešto skuplja i u znatno manjem broju. Ne upotrebljavamo nikakve pesticide i fungicide. Obradu tla obavljamo sa strojevima. Voćke gnojim stajnjakom, a to se može obaviti i ekološkim mineralnim gnojivima koja su dosta skupa. Pokušavamo na što prirodniji način doći do kvalitetnog proizvoda, odnosno jabuke – ističe Prpić.

Kako su ove godine vladale neuobičajene vrućine te suša koje su utjecale ne samo na smanjenje uroda nego i na pojavu ožegotina, te kako mu je voćnjak u nekoliko navrata poharala tuča nad svoje jabuke postavit će zaštitnu mrežu. Ona će jabuke štiti i od tuče i od ožegotina jer stvara sjenu. Čak postoje neka istraživanja da zaštitne mreže smanjuju  i štetu od savijača i nekih drugih bolesti koje uzrokuju i prenose kukci – objašnjava Prpić.  (A.T.)