Breadcrumbs

Ponedjeljak, 20 Siječanj 2014 12:55

U prvom planu skijaška staza Nevoljaš

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

 TURISTIČKI POTENCIJALI OPĆINE VELIKA -

VELIKA - U Općini Velika imaju razloga za zadovoljstvo kada je riječ o ostvarenim noćenjima u prošloj godini, a koja su zasigurno i rezultat sve zanimljivije i bogatije turističke ponude. U cilju daljnjeg obogaćivanja turističke ponude u Velikoj su pripremili još jedan zanimljiv projekt vrijedan 700 tisuća eura. Riječ je o projektu "Guttmanove pruge" u čijoj će realizaciji uz samu općinu sudjelovati i Park prirode Papuk, Hrvatsko planinarsko društvo "Sokolovac" iz Požege te Osnovna škola Ivan Goran Kovačić iz Velike. Uz to kako doznajemo od direktora turističkog ureda Tomislava Galića u općini imaju i velikih planova kada je riječ o skijaškoj stazi Nevoljaš.
- Iznalaženje rješenja za skijašku stazu Nevoljaš već se duže vrijeme nalazi u našim planovima i sada je na pomolu rješenje a sve s ciljem da upotpunimo dosadašnju turističku ponudu naših toplica i budućeg hotela. Tako bi naša turistička priča trajala tijekom cijele godine a ne samo za ljetnih mjeseci. Kada je riječ o skijaškoj stazi tu je bio problem s državnim zemljištem i koncesijom. Očekujemo odgovore od nadležnih ministarstava i vjerujem kako ćemo ove godine do onog rješenja koje bi odgovaralo i ulagačima ali i nama kao općini. Zainteresiranih već ima, a što je još važnije sada je vrlo povoljan trenutak za projekte poput skijaških staza i sportskih terena, jer se za njih sada mogu povući sredstva iz EU fondova. Prilika je to koju sada ne bi smjeli propustiti – kaže direktor Galić, pojašnjavajući kako bi s izgradnjom Termi Aureus i skijališta na Nevoljašu i Velika ali i cijela Požeško-slavonska županija dobila mnogo budući da bi tako zaokružena turistička ponuda dala jedan novih zamah razvoju i turizma i gospodarstva.
Staza na Nevoljašu, kaže Galić duga je 800 metara a kako je cijeloga dana u sjeni na njoj se snijeg zadržava sve do travnja. Dobro su to znali i stari požeški planinari koji su svojedobno i trasirali stazu na Nevoljašu a koja je sve do Domovinskog rata bila u funkciji. Upravo je staza na Nevoljašu za mnoge Slavonsce bila jedini izvor zimskih radosti i mjesto gdje su stekli svoje prvo skijaško iskustvo.