Subota, 29 Lipanj 2013 10:10

Prikazali rad berača i tresača višanja

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

POLJOPRIVREDNA SAVJETODAVNA SLUŽBA I TVRTKA DANIJEL IZ PLETERNICE  -

 

TRAPARI / ŠILJKOVAC – Poljoprivredna savjetodavna služba Požeško-slavonske županije i tvrtka za prodaju poljoprivrednih strojeva Danijel iz Pleternice organizirali su na lokaciji Šiljkovac u velikom višnjiku prezentaciju strojeva za berbu i tresača višanja. Prezentacija u višnjiku koji se proteže na 18 ha, a u vlasništvu je deset udruženih vlasnika i branitelja Domovinskog rata, pokazala je kako se svako stablo u potpunosti pomoću trešnje može obrati za nekoliko minuta.

IMG 3974Prikazan je tresač poljske tvrtke „Jagoda jps“ koji uz pomoć snage traktora s tresačem uspije na platno koje oko višnje mora držati nekoliko osoba u nekoliko uzastopnih trešnji otrese sve plodove višnje, koji se nakon toga iz platna stresaju u PVC kašete. Strešeno lišće mora se ručno odvojiti. Cijena tresača je 25 tisuća kuna.

IMG 4017Drugi prikazani je kompletan stroj srpskog porijekla koji nosi i pogoni traktor, a koji sam nakon prihvatanja stabla višnje, sam oko stabla omota platno u koje padaju višnje. Nakon trešnje od 15 sekundi sve otresene višnje padaju u središte gdje transportna traka sama odnosi višnje, lišće odvaja puhač sa ispuhivanjem zraka, a višnje na kraju transporta završavaju u PVC kašeti. Kako su sva stabla višnje izuzetno rodna, od prvog trešenja kašeta je bila puna, a od drugog višnja potpuno obrana i napunjena druga kašeta. IMG 4009Već nakon nekoliko minuta, najviše do 5 minuta traktor nakon automatskog skupljanja plašta seli do drugog stabla, a iza njega ostaju samo pune kašete višanja. Ovaj stroj ima cijenu od 125 tisuća kuna.

Oba stroja mogu se nabaviti u tvrtki Danijel d.o.o. u Pleternici, a osim za višnje mogu služiti za branje šljiva, a isprobani su i na orasima.