Srijeda, 20 Veljača 2013 11:52

Spin Valis je jedini drvo prerađivač u okruženju koji radi s pozitivom

Ocijeni sadržaj
(42 glasova)

ZDRAVKO JELČIĆ, PREDSJEDNIK UPRAVE GRUPE SPIN VALIS  -

 

POŽEGA – Drvna industrija je jedna od grana koju je kriza i recesija svjetskih razmjera zahvatila odmah u početku. Pokušala je i Vlada u bivšem sazivu operativnim mjerama pomoći, no nije uspjela puno. Danas smo svjedoci da svi drvni prerađivači u široj regiji posluju s poteškoćama, mnogi su u velikim gubitcima, u predstečajnim nagodbama ili zaustavljaju svoje privredne aktivnosti. Jedini svijetli primjer je grupa Spin Valis koja je zaposlenost vratila na predrecesijsko vrijeme, ulaže u nove programe, bilježi porast izvoza, osvaja nova tržišta. Razgovarali smo s Zdravkom Jelčičem, predsjednikom uprave Spin Valis grupe o stanju danas i planovima za budućnost.

 

sajam- Uprava Spin Valisa je na vrijeme shvatila što donosi kriza i recesija, koju smo mi kao veliki izvoznik vrlo brzo osjetili smanjenom potražnjom na europskom tržištu. Tada smo reagirali smanjenjem troškova, smanjenjem zaposlenih i povećanjem efikasnosti u proizvodnji. No nismo odustajali od unapređenja proizvodnje, od stvaranja novih proizvoda, traženja novih tržišta i tu smo krizu vjerojatno prošli bezbolnije nego drugi drvo prerađivači – ističe Jelčić, koji pokazuje uspjehe koje je u nekoliko prošlih mjeseci Spin Valis sa svojim namještajem ostvario na sajmovima u zemlji, susjednim zemljama, međunarodnim sajmovima u Europi, pa i prekooceanskoj zemlji Americi.

 

IMG 2591- Spin Valis nastupima na sajmovima polaže puno pažnje i gotovo redovno se pojavljujemo na svim sajmovima. Dobre rezultate smo postigli na zagrebačkoj Ambienti, odlične na sajmu u Beogradu, a očekuje nas uskoro jedan od najvećih sajmova drvoprerađivača u Europi. Naravno da u proizvodnju morate stalno ulagati, voditi računa o dizajnu i kvaliteti jer ta tržišta traže visoku kvalitetu, gdje smo mi sa svojim namještajem od punog drveta zauzeli dobre pozicije – kaže Jelčić, koji ističe da je Spin Valis stalno u procesu ulaganja u proizvodnju i stalno u novim investicijama, jer jednostavno konkurencija te vrlo brzo prestiže. No Spin Valis nudi samo kvalitetan namještaj od punog drveta, tako da se sa jeftinim namještajem niti ne takmiči na tržištu, a svoja tržišta Europe, Dalekog istoka, Amerike i kao novog tržišta Rusije, osvaja upravo kvalitetom. To veliko tržište Rusije tek se otvara i Jelčić ističe da od njega puno očekuju.

 

Nije Spin Valis u tom razdoblju niti jednog momenta odustao od novih ulaganja, tako su povećani kapaciteti piljenja drvne mase, ali kako kaže Jelčić mi smo uvijek razmišljali zašto da prodajemo samo ispiljeni materijal na kojemu radi samo 50 radnika, kada se u finalu može uložiti, zaposliti još deset puta više radnika i ostvariti dodatni prihod. Oduvijek smo se orijentirali samo na proizvodnju i izvoz gotovog finalnog proizvoda. – Ulagali smo u kapacitete sušenja drvne mase, u preradu, lakirnicu, skladišta gotove robe, a u narednom razdoblju očekuju nas nova ulaganja od nekoliko milijuna kuna. Razmišljali smo i malo dalje u budućnost, stvaranje dodatne energije iz materijala koji nastaje u našoj proizvodnji. Danas mogu reći da smo pred kraj prikupljanja potrebnih dozvola za izgradnju kogeneracijskog postrojenja na drvnu bio masu. Na taj bi način mogli proizvoditi do 1,4 MW električne energije i do 10 MW toplinske energije, koja bi nam omogućila proširenje sušarskih kapaciteta za koje ima sve više potreba. Toplinsku energiju bi mogli ponuditi i nekim većim potrošačima u okruženju, od bolnice, kaznenog zavoda, škola, ali bi se morao riješiti transport te toplinske energije. Rekonstruirali bi i dosadašnju našu toplanu koja bi onda bila kao rezervna i za potrebe remonta glavne elektrane. Sredstva za ovaj projekt, oko 8 milijuna eura, tražit ćemo iz europskih izvora, pošto je i tehnologija visokosofisticirana, potpuno ekološka iz zemalja zapadne Europe, te iz hrvatskih fondova koji potiču razvoj proizvodnje energije iz obnovljivih izvora i drvne bio mase – završio je Jelčić, koji se složio sa ocjenom da su danas jedini drvni prerađivač koji posluje u pozitivi i bez nekih većih problema. Smatra da bi i država tu morala više pomoći posrnulim drvnim proizvođačima i poticati finalizaciju drvnih proizvoda.