Nedjelja, 27 Siječanj 2013 12:48

U halama ETE žele proizvoditi foto-panele

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

POLJSKI PODUZETNICI ŽELE ULAGATI U POŽEGI  -

 

 

POŽEGA – Već duže vrijeme Robert Poczman, vlasnik i predsjednik Uprave Atlas World Trade Holdinga u pratnji svojih suradnika Mareka Adaszewskog i Antuna Vidića obilazi Hrvatsku u potrazi za mjestom gdje bi otvorio tvornicu foto-panela za proizvodnju električne energije iz sunčeve svjetlosti.

 

 - Za sada je najizglednija Požega jer smo tu našli prostor nekadašnje tvornice ETA. Međutim, trenutno nas najviše muče razne administrativne prepreke. Mislimo da će tu biti najviše problema. Bili smo kod požeškog gradonačelnika i on nam je u tom pogledu obećao pomoć – kazao je Robert Poczman za zadnjeg posjeta Požegi ovog vikenda.

 

U planu je godišnje proizvesti fotonaponskih panela za proizvodnju 50 MW električne struje. Vrijednost takve proizvodnje bi bila oko 70-ak milijuna eura. S obzirom da se početkom srpnja očekuje ulazak Hrvatske u EU poljski investitori u tome vide mogućnost ne samo bržeg dobivanja potrebnih dozvola nego i prodaje svojih proizvoda diljem Europe. Posao bi u početku moglo naći najmanje 50 osoba.

 

 - Ne samo da ćemo proizvoditi fotonaponske panele nego ćemo napraviti i par solarnih elektrana veličine 1 MW koje će ujedno biti i pokazne kako bi svi zainteresirani mogli vidjeti kako to funkcionira – objasnio je Marek Adaszewski, savjetnik Uprave.

 

Poljski investitori za zadnjeg posjeta zamolili su za pomoć i požeškog gradonačelnika Zdravka Ronka u postupku ispunjavanja administrativnih uvjeta za provedbu svog poslovnog plana. - Energetska učinkovitost i projekti za njihovu realizaciju strateško su opredjeljenje grada Požege - rekao je tom prigodom gradonačelnik Ronko te predstavio neke gradske projekte za uređenje objekata u svom vlasništvu kojima bi se ostvarila ušteda energije i pojeftinila potrošnja. Najavio je stimuliranje građana za ulaganja u energetsku učinkovitost stambenih objekata uz 50-postotnu potporu Fonda za zaštitu okoliša i grada Požege. ( a. t.)