Breadcrumbs

Četvrtak, 23 Kolovoz 2012 10:43

Stočarstvo na našem području nestaje

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

UDRUGA UZGAJATELJA SIMENTALSKOG GOVEDA POŽEŠTINE I UDRUGA ZA POTPORU POLJOPRIVREDI ŽIVO SELO -

KUTJEVO – Na težak položaj stočara, proizvođača mlijeka i poljoprivrede u cjelini tiskovnom konferencijom javnosti su htjeli skrenuti pažnju članovi Udruge uzgajatelja simentalskog goveda Požeštine i Udruge za potporu poljoprivredi „Živo selo“. Situacija se godinama, a danas sve očitije iz mjeseca u mjesec mijenja na gore, a nitko ne poduzima ništa, težak položaj stočara i proizvođača mlijeka postaje sve teži. Iako su već ukazivali da se broj proizvođača mlijeka svaki dan smanjuje za tri proizvođača, sada je evidentno da se smanjuje i proizvodnja mlijeka. Od 65 tisuća proizvođača mlijeka nekada, danas imamo samo 13 tisuća, za koje smo se tješili da su ostali veliki i snažni proizvođači, no i oni danas posustaju, a posljednjih šest mjeseci pada i proizvodnja mlijeka. A upravo velika šansa za razvoj i zapošljavanje u našoj županiji leži u stočarstvu, što možemo kao dobar primjer vidjeti u Austriji, koja je znatan izvoznik mlijeka i mliječnih proizvoda i svoje selo je zaposlila.

P8107354Smanjivanje otkupne cijene mlijeka, neredovite isplate mljekarima, gušenje domaće proizvodnje uvozom mlijeka i mliječnih proizvoda doveli su mljekare pred zid i oni svijetli primjeri gospodarstava s nekoliko desetaka mliječnih grla počeli su prodaju svojih krava, smanjivanje stada ili čak odustajanje od cijele proizvodnje. - Ja kao veliki stočar u mojoj općini nisam dobio niti jedan hektar državne zemlje. U mojoj općini rade zemlju veliki branitelji koji nemaju ni traktora, načelnik općine koji ima najviše državne zemlje. Ja sam došao na rub, moram kupovati hranu i nakon niz godina moje gospodarstvo neće preživjeti – kaže Tihomir Kotrla iz Golog Brda, vlasnik 30 grla vrhuholštajna, višestruku šampion i dobitnik niza nagrada za uzgoj koji je već oglasio prodaju svojih grla u oglasniku, jer ne želi dočekati potpunu propast.

Suša je uzela veliki danak a bez hrane stoka se ne može dalje držati. Kupovna hrana više ne podnosi ovu cijenu mlijeka i stočari nemaju izlaza. Slično misli i Ivan iz Novoselaca koji uzgaja 55 muznih krava. – Cijene hrane će znatno poskupiti, i dugoročno s ovom cijenom mlijeka mi možemo samo stagnirati a ne se razvijati. Imamo kvalitetno stado i trebamo vrhunsku hranu za krave a s cijenom od 2,34 za litru mlijeka mi to ne možemo osigurati. Premije nam kasne a kad nešto i dođe mi neznamo za što je jer samo nagađamo da je to možda za prvi mjesec, nemamo nikakve obavijesti o tome.

Što prije svi moramo krenuti u dijalog i rješavanje brojnih problema, kaže Miroslav Kovač, tajnik Udruge uzgajivača, jer hrvatska uveze 21.250 tona mlijeka i preko 3.700 tona sira, a samo jedan kamion sira od 20 tona znači da se naših 160 tisuća litara mlijeka nema u što preraditi, što proizvodi 30 krava. Samo s uvozom sira mi zatvaramo 450 naših farmi.