Breadcrumbs

Ponedjeljak, 20 Kolovoz 2012 10:11

Ljeti krvi treba više

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)
CRVENI KRIŽ ORGANIZIRAO AKCIJU PRIKUPLJANJA KRVI

POŽEGA - Tijekom ljetnih mjeseci povećane su potrebe za krvlju, no unatoč tomu za sada nema problema u opskrbi bolnica ovom dragocjenom tekućinom. Povećanih su potreba svjesni i dobrovoljni darovatelji krvi koji se humanitarnim akcijama Crvenoga križa i Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu rado odazivaju. Tom je činjenicom zadovoljan i ravnatelj požeškog društva Crvenog križa Miroslav Zelenika.

- Akcije koje organizira Društvo Crvenog križa Požega uistinu su dobro organizirane i uspješne. Čak imamo i više darivatelja nego što ih je potrebno. Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu iz Zagreba uglavnom po danu treba oko 120 darovatelja no mi uvijek imamo i više. Uglavnom dođe između 150 i 160 osoba koje žele dati krv - kaže Zelenika.

Oduševljena senzibiliziranošću darivatelja krvi je i liječnica Mia Slade koja kaže da su ovdje uvijek dobro organizirane akcije i da uvijek ima puno ljudi koji žele dati krv.

- Ljeti su veće potrebe iako moram reći da krvi uvijek treba. Sve su nam krvne grupe potrebne, no uvijek je manjak negativnih grupa - kaže Mia  Slade, liječnica u Zavodu za transfuzijsku medicinu u Zagrebu.

O potrebi da darujemo krv, većina nas rijetko razmišlja, uglavnom tek onda kada netko od naših bližnjih ili prijatelja završi u bolnici i treba mu krv. No ima i onih koji to smatraju svojom obvezom i ne razmišljaju o tomu, kome je krv potrebna. Jednostavno nekoliko puta godišnje sudjeluju u tim humanitarnim akcijama.

Među višestrukim darovateljima krvi je  25-godišnji Jurica Markota. - Krv dajem jer jednostavno želim drugima pomoći. Ja imam nula negativnu grupu koja spada u rjeđe grupe i dosta je tražena. Na svu sreću do sada  nikome u mojoj obitelji krv nije trebala - kaže Markota, dodajući kako se svaki put kada da krv osjeća dobro, nekako bolje, lakše.

P8107398

Među darivateljima zatekli smo i Igora Hruškara koji je krv počeo davati još u srednjoj školi. - Imao sam jednu pauzu no opet sam nastavio i ovo je treća ovogodišnja akcija u kojoj sudjelujem. U svakom slučaju dobro je dati krv jer tima pomažemo i drugima, a vjerujem da i meni pomaže. Lijep je osjećaj znati da činiš dobro i nekome pomažeš - kaže Hruškar.

U prvih je šest mjeseci ove godine u zajedničkim humanitarnim akcijama  Gradskog društva Crvenog križa Požege i Zavoda za transfuzijsku medicinu bilo prikupljeno više od 900 doza krvi te su u cijelosti podmirene potrebe dvaju općih bolnica na području Požeško-slavonske županije. (V. Re.)