Breadcrumbs

Četvrtak, 16 Kolovoz 2012 17:48

U dvorišta dolaze zmije, štakori i gušteri

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

STANOVNICI ULICE ALOJZIJA STEPINCA NEGODUJU ZBOG RUŠEVINE U SUSJEDSTVU  -

LIPIK -  Ulica Alojzija Stepinca među najuređenijima je i najljepšima u gradu Lipiku, no, dio njenih stanovnika ogorčen je zbog, kako kažu, male džungle koja se nalazi na kućnom broju 71. Ta kuća oštećena je u ratu, nije obnavljana a kako vlasnik živi u Srbiji, njen okoliš nije uređivan pa je obrastao u gusto grmlje i drveće. - Ovdje ima štakora, guštera, sljepića, lisica i tko zna čega. Sramota je da se to nalazi skoro u središtu grada – kazao je Mladen Ivezić.

RUSEVINE_LIPIK02Najbliži susjedi sporne okućnice je obitelj Ježabek do čijih ulaznih vrata ima svega dva do tri metra. - Evo, nekidan sam u dvorištu ubila zmiju. Stalno moramo držati vrata zatvorena da nam se ne uvuče u kuću – rekla je Zdenka Ježabek. - Naša kuća je malo dalje ali me ipak strah. Zmija lako otpuže kud hoće – dodala je Regina Horvat. Stanovnici Stepinčeve ulice, kažu, najviše se boje zbog djece. - Skoro u svakoj kući ima djece, petnaestak ih živi tu u neposrednoj blizini. Ulica nije prometna i djeca se svakodnevno igraju blizu ove kuće. Što da ih nešto ugrize ili se zaraze? Osim toga na okućnici je otvoreni bunar i što ako neko razigrano dijete upadne u njega – upitao je Davor Ježabek.

Vlasnik sporne kuće na tabli ispred okućnice je oglasio njenu prodaju. - Mi znamo da se ostaci kuće ne smiju uklanjati bez dozvole vlasnika ali, zar se ne bi moglo očistiti grmlje i drveće oko nje – kazao je Mladen Ivezić. Stanovnici Stepinčeve ulice podsjećaju kako je od rata prošlo dvadeset godina i mišljenja su da je malo učinjeno kako bi se ruševina u njihovom susjedstvu uklonila. Smeta ih također što je jedna slična nedaleko od ove uklonjena i mišljenja su kako je to zbog toga što je u blizini te ruševine kuća dogradonačelnika Vinka Kasane. - Ta druga ruševina je uklonjena jer je vlasnik dozvolio. Vlasnik kuće na broju 71 nije bio u gradskoj upravi i mi nemamo zakonske osnove da uredimo okućnicu. Privatno vlasništvo je i kuća i sve oko nje. Nažalost na lipičkom području je oko tisuću sličnih ruševina koje ne smijemo dirati dok vlasnik ne dozvoli ili se zakon ne promijeni – rekao je Albert Menegoni, pročelnik gradskog Upravnog odjela za graditeljstvo i komunalne djelatnosti.   (v.m.)