Breadcrumbs

Srijeda, 15 Kolovoz 2012 09:55

Umjesto vode pronalaze građevinski otpad, mine pa i ljudske leševe

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

NA PAKRAČKO-LIPIČKOM PODRUČJU INTENZIVNO SE ČISTE ZAPUŠTENI BUNAREVI A PREDNOST IMAJU POVRATNICI I IZBJEGLICE  -

PAKRAC / LIPIK - Već neko vrijeme Krunoslav Slivar i Vjenceslav Pigl među najtraženijima su osobama na pakračko-lipičkom području i za njihove usluge postoji lista čekanja. Oni se naime, bave rijetkim, ali sve traženijim poslom čišćenja bunara što je organizirano preko Crvenog križa. Prednost pritom imaju sela u kojima žive povratnici i izbjeglice, kao i oni bunari s kojih više ljudi nosi vodu. Nestrpljivo ih ovog ljeta očekuju i u Donjim Grahovljanima. - U selu ima pet nastanjenih kuća a u njima su sve stari ljudi. Najmlađih je nas nekoliko koji smo prešli 60 godina, nekima je i 80. Imamo dva bunara koja nisu čišćena od rata do sada, ovako stari, moramo na izvor do kojega ima kilometar hoda – požalio se Mile Prodanović.

CISCENJE_BNARA_PAKRAC03Osim na užem području Lipika i Pakraca, Slivar i Pigl su čistili bunare u Donjoj i Gornjoj Obriježi, Prekopakri, Velikim i Malim Budićima i još nekim naseljima – U bunarima pronalazimo različitih stvari a prosto je nevjerojatno da su u njih bacali građevinski materijal nakon obnove. Valjda su pretpostavljali da se više nikada neće koristiti. Česte su i lešine uginulih životinja a u Derezi smo pronašli i dva ljudska leša o čemu smo odmah obavijestili policiju. Preuzela ih je potom ekipa pukovnika Grujića – kazao je Slivar.

Bunari u udaljenijim selima, posebno na području gdje su vođene borbe, nerijetko su spremište za razne vrste mina, granata i streljiva no, o toj opasnosti nerado se govori. - Za svaki silazak u bunar pripremamo se kao da idemo u minsko polje no, za taj smo se posao odlučili i čemu se žaliti – dodao je Slivar. Da bi se pripremilo čišćenje bunara i obavio posao potrebno je oko 3 sata pa u jednom danu Slivar i Pigl očiste dva bunara. Zanimljivo je da njihove usluge sve više traže i građani koji su imali svoje bunare a priključili su se na gradski vodovod jer se nadaju kako bi im oni u vrijeme suše i mogućih redukcija mogli dobro doći. Čišćenje bunara za povratnike, izbjeglice i one koji nemaju vodovod je besplatno a sve troškove podmiruje HCK. Građani koji žele da im se očisti bunar stoga se i trebaju javiti pakračkom Crvenom križu.     (vm)