Breadcrumbs

Utorak, 03 Srpanj 2012 18:46

Ne žele umjesto žive rijeke mrtvi kanal

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

UDRUGA LIJEPA NAŠA PROVODI PROJEKT ZAŠTITE OD ZAGAĐENJA RIJEKE PAKRE  -

LIPIK - "Kamo teče rijeka Pakra?" naziv je projekta kojim članovi Udruge "Lijepa naša"-grana Lipik nastoje od zagađivanja sačuvati cijeli tok rijeke. Stoga ih je posebno zasmetalo kada su ovih dana na izlazu iz Pakraca, uz samo korito Pakre, uočili velike količine različitog smeća. - Ljudi su uglavnom ekološki osviješteni i kada se provodila akcija Zelena čistka veliki broj ih je, osobito djece, došao uklanjati otpad bačen u prirodu. Nažalost, neki još uvijek krš, pa čak i građevinski otpad i uginule životinje, bacaju uzduž korita rijeke. Naš je trajni cilj da kroz ovaj projekt ukažemo kako je ekološki problem kod nas ipak prisutan – rekla je predsjednica udruge Jadranka Šimunović-Katunar. Članovi udruge za Pakru se posebno brinu i zbog toga jer u njoj postoje nastambe dabrova. - Dabrovi ne žive svagdje i mi smo ponosni da ih ovdje ima u nekoliko nastambi. No, svako zagađenje rijeke im smeta pa ćemo s naše strane učiniti sve da Pakra ostane čista ali i da se ti dijelovi rijeke ne reguliraju – dodao je Drago Kuruc.

ZELENA_AKCIJA_LIPIK_PAKRAC01Nakon što su članovi udruge Lijepa naša javno ukazali na velike količine smeća uz Pakru radnici vlastitog Komunalnog pogona grada Pakraca su odlagalište sanirali. - Mi nažalost ne možemo očistiti sve što neodgovorni građani mogu zagaditi. Jednostavno, ima slučajeva da tijekom noći netko iz automobila samo izbaci vreću sa smećem gdje mu se svidi pa sam nedavno jednu vidio i u blizini bolnice. Kazne za takve građane su između 100 i 200 kuna ali ih je teško otkriti – rekao je Almir Delihodžić voditelj pogona.

ZELENA_AKCIJA_LIPIK_PAKRAC03Članovi Lijepe naše kažu kako su svjesni da je pred njima 'duga borba' ali pokušat će podjelom letaka utjecati na svijest građana. - Upozoravat će također komunalce gdje su građani odbacili smeće a organizirat će i sami akcije čišćenja jer ne želimo da umjesto žive rijeke kroz naš grad teče mrtvi kanal – dodala je J. Šimunović-Katunar.      (vm)