Banner 750x94 panonika

HOE WebBanneri 750x250

Breadcrumbs

Utorak, 03 Srpanj 2012 13:02

Šampionski kulen Slađana Novosela iz Gata

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

SVEČANA ZAVRŠNICA 32. POŽEŠKE KULENIJADE 2012.  -

POŽEGA – Svečanom završnicom na kojoj su dodijeljena priznanja i pehari najboljim proizvođačima kulena završila je 32. Požeška kulenijada, najstarija gastro manifestacija u organizaciji Turističke zajednice grada Požege. U Vatrogasnom domu okupili su se proizvođači, ali i ljubitelji kulena, na ovoj tradicionalnoj slavonskoj večeri.

P6305121Na ovogodišnju kulenijadu 35 proizvođača iz svih pet slavonskih županija donijelo je 45 svojih kulena, a stručno povjerenstvo pod predsjedanjem dr. sc. Marka Krznarića donijelo je i ocjene za pristigle kulenove. Tako je dodijeljeno 19 brončanih medalja i 16 srebrnih medalja. Zlatnim medaljama koje su uvijek cilj svih proizvođača ove godine okitili su se Seoski turizam Novosel iz Gata pokraj Belišća, Dragutin Blažičević iz Brestovca, Josip Kalinić iz Sv. Đurađa kraj Virovitice, OPG Ciganović iz Alilovaca i Josip Ergović iz Ramanovaca. Zlatna priznanja kulenarima je uručio zamjenik ministra zdravlja mr. sc. Marijan Cesarik. Zlatnu medalju s najviše bodova dobio je kulen Slađana Novosela iz Gata koji je ujedno proglašen i šampionskim kulenom Požeške kulenijade 2012. godine. Priznanje i pehar za šampiona uručio je požeški gradonačelnik Zdravko Ronko.

P6305098Šampionski kulen proizveden je od kvalitetnog mesa iz vlastitog uzgoja koji Novoselovi uzgajaju na svom obiteljskom imanju već dugi niz godina. – Bavimo se proizvodnjom žitarica, imamo farmu za uzgoj svinja i Seosko turističko imanje s nekoliko soba i dvoranom za večere i poslovne ručkove. Na imanju imamo sportske terene za nogomet i odbojku na pijesku s rasvjetom, konje za jahanje, a pošto imamo zemlju uz Karašicu i tamo smo uredili prostore za roštiljanje, vožnju čamcem i boravak u prirodi – predstavio je Slađan Novosel svoje imanje. Kulenove je proizvodio i njegov otac još prije četrdeset godina, ali samo za vlastite potrebe i za rabotu u polju. – Uzgajamo svinje svojom vlastitom genetikom koju smo desetak godina odgajali križanjem njemačkog landrasa i velikog jorkšira. Mi snabdijevamo poznate kulenare Josipa Gazdića, Birovljevića, Bucića s mesom za kulene, a kada smo krenuli sa seoskim turizmom ukazala se potreba za više kulena pa smo uložili u proširenje proizvodnje kulena. Prije nismo išli na kulenijade zbog uvijek puno posla, no prošle godine nagovorio me je sin koji završava fakultet i uskoro će preuzeti taj posao, da učestvujemo na natjecanju i vidimo gdje smo. Prvi puta smo se natjecali u Valpovu i odnijeli prvo mjesto. Ove godine na Kulenijadi u Jagodnjaku odnijeli smo šampionsko i vice šampionsko mjesto, na kulenijadi u Osijeku također, a sada i ovdje u Požegi šampionsko mjesto – ističe zadovoljan Novosel.

Ocjenjivanje kulena upriličeno je i za sve posjetitelje u Vatrogasnom domu koju su za probu imali 12 kulenova. Nakon degustacije najviše glasova dobio je kulen OPG Domagoja Ciganovića iz Alilovaca. Uz kulen degustirao se i sir Mljekare BiZ, te poznata vina Kutjeva d.d.

U zabavnom programu uz slavonsku večeru sudjelovali su članovi gradskog folklora i tamburaši Da Capo. Sve kulenare gradonačelnik Ronko pozvao je da sa svojim kulenovima sudjeluju na 33. Požeškoj kulenijadi iduće godine.