Breadcrumbs

Srijeda, 27 Lipanj 2012 11:32

Uvjeti za visoko glazbeno školstvo

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

POČINJE UREĐENJE I NADOGRADNJA GLAZBENE ŠKOLE  -

POŽEGA - Glazbena škola Požega nakon 42 godine postojanja konačno bi iduće godine trebala po prvi puta useliti u vlastite prostore prilagođene za svoje potrebe. Naime, idući mjesec raspisat će se natječaj za uređenje i nadogradnju starog Vatrogasnog doma  sagrađenog 1924. godine za potrebe Glazbene škole.

-Projekt za Glazbenu školu bio je gotov još 2007. godine, a iduće smo ga kandidirali u CEB 7 koji je u međuvremenu i ukinut. Kako smo u isto vrijeme kada i Glazbenu kandidirali i izgradnju školske sportske dvorane na Ratarnici sada smo zbog krize morali birati između ta dva projekta. S obzirom da se Glazbena škola do sada pet puta seljakala i da se nastava trenutno odvija na četiri lokacije u neadekvatnim prostorima nakon razgovora i sa sportašima, stručnjacima i mnogim drugima odlučili smo se za projekt Glazbene škole koju polazi oko 350 djece, od čega je 250 u osnovnoj, dvadesetak u glazbenom vrtiću, a ostalo u srednjoj – objašnjava požeški gradonačelnik Zdravko Ronko.

Radovi na Vatrogasnom domu u vrijednosti od 14 milijuna kuna, dodaje gradonačelnik, trebali bi početi u rujnu, a završiti najkasnije do početka iduće školske godine. Sporazumom koji je potpisan između grada Požege i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Grad će osigurati 7,1 milijun, a ostalo Ministarstvo. Glazbena škola koja sada raspolaže tek s 612 kvadratnih metara na četiri lokacije u novom prostoru dobit će 2.778 kvadratnih metara što je čak 4,5 puta više nego sada.

Mr. sc. Veljko Valentin Škorvaga, ravnatelj Glazbene škole ističe da je dobivanje vlastite zgrade jedan od najvažnijih trenutka u povijesti škole koji će omogućiti njezin daljnji razvoj i napredak. - To će nam omogućiti da stvaramo školu za budućnost, da postižemo vrhunske rezultate i da unaprijedimo nastavu s vrhunskom tehnologijom. Osim toga grad Požega i uža regija konačno će dobiti profesionalni prostor gdje će se nesmetano moći odvijati koncertna sezona. Novi prostor otvara nam mogućnost  za pokretanje jedne vrste visokog glazbenog školstva kakvog za sada nemamo u Hrvatskoj, a na čemu radimo – ističe ravnatelj Škorvaga.  (a.t.)