Breadcrumbs

Ponedjeljak, 25 Lipanj 2012 21:23

Uručene diplome najboljim vinarima

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

GODIŠNJA SKUPŠTINA UDRUGE VINOGRADARA, VINARA I VOĆARA OPĆINE KAPTOL  -

KAPTOL – Godišnja izvještajna skupština Udruge vinogradara, vinara i voćara općine Kaptol u dvorani Vatrogasnog doma u Kaptolu donijela je pred članove dobre rezultate i cijeli niz aktivnosti, jedne od aktivnijih udruga na cijeloj Požeštini. Udruga je organizator izvan granica županije poznatog Sajma Vino-kap, županijskog ocjenjivanja vina, Pudarijade, obilježavanja vinskih svetkovina Martinja i Vincelova, brojnih edukacija vinogradara i vinara, sudjelovanja u organizaciji proizvodnje i plasmana grožđa i vina.

P6214374Danas udruga broji 176 članova i ima stalan rast članova od samog početka prije deset godina, te je kao takva jedna od većih udruga. Zbog dobrog rada i aktivnosti Upravni odbor i predsjednik Ferdinand Novak dobili su priznanje i povjerenje da udrugu vode dalje. – Prošla godina ostat će nam u pamćenju kao najgora godina po pitanju plasmana i prodaje grožđa, jer naš najveći otkupljivač grožđa Kutjevo d.d., je znatno smanjilo kvote otkupa grožđa i cijenu. Koliko god je bio problem niske otkupne cijene grožđa, svakako veći problem je bio tržni višak grožđa za kojega nije bilo kupca. Na žalost ovakvu situaciju iskoristili su nepošteni pojedinci koji su muku i znoj naših vinogradara iskoristili i odvezli grožđe ne plativši ga ni do danas. Upravni odbor na čelu s predsjednikom Novakom se uključio u rješavanje ovog problema te nakon nekoliko sastanak u županiji sa čelnicima Kutjeva d.d., rezultirao je otkupom tržnog viška grožđa, no po jako niskoj cijeni. Zahvaljujemo ovom prilikom i zamjeniku župana Željku Jakopoviću koji je dao značajan doprinos u realizaciji – istakao je tajnik udruge Mile Pavičić.

P6214381Udruga jedina u našem kraju a i šire organizira pudarsku službu koja kulminira Pudarijadom, koju pripremaju vinogradari za pudare koji su radili u pudarskoj službi, a opremili su i mini laboratorij u prostorijama udruge za kontrolu kvalitete, kako bi svojim članovima pomogla u praćenju stanja vina u podrumima. Nabavljena je i velika preša za grožđe koju koriste svi članovi udruge. U potpunosti je uređen i vinski podrum kao društvena prostorija u kojoj se sastaju članovi udruge te vinoteku s vinima članova udruge.

P6214392U planu za ovu godinu nastavit će se sa svim dosadašnjim aktivnostima i manifestacijama koje su postale tradicionalne, a posvetit će se više pažnje dodatnim edukacijama i obrazovanju vinogradara i voćara, organizirati drugu fazu škole za degustatore i uspostaviti rad podruma u kojima bi se priredile stalne degustacije i prezentacije za prolaznike i najavljene grupe.

Nakon skupštine uručene su velika šampionska priznanja, zlatna, srebrna i brončana priznanja za vinare sa Županijskog ocjenjivanja vina. Priznanja i diplome uručio je zamjenik župana za gospodarstvo Željko Jakopović, koji je primio od udruge i posebno priznanje, zidni sat s logotipom udruge za svoj doprinos u radu udruge.

Nakon dodjele uslijedila je degustacija svih nagrađenih vina.