Breadcrumbs

Srijeda, 20 Lipanj 2012 15:45

Proučavaju zaštićena područja da ih bolje čuvaju

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OSNOVNOŠKOLCI POSTAJU MLADI ČUVARI PRIRODE  -

POŽEGA - Što učiniti kada ti se na putu nađe zmija, ubiti je, zaobići je ili na nju baciti kamen, samo su neka od pitanja s kojima se tijekom edukacije upoznaju mladi čuvari prirode Požeško–slavonske županije. Riječ je o projektu Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem Požeško–slavonske županije koji je pokrenut prošli mjesec, a u koji su uključeni učenici nekoliko osnovnih škola.

CUVARI_PRIRODE02- Cilj je ovog projekta educirati djecu o našim zaštićenim prirodnim vrijednostima, upoznavanje s važnim biljnim i životinjskim vrstama u ovom području, da se nauče snalaziti i orijentirati u prirodi uz pomoć karte i kompasa te kako promatrati prirodu i pristojno se ponašati u prirodi – ističe Marijana Grizelj – Paulić iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem.

U projekt je uključeno po četvero učenika šest osnovnih škola s područja županije. U pratnji nadzornika Predraga Livaka te trenera mr. Juraja Zelića i prof. Mirka Tomaševića učenici su već obišli teren. Osnovnoškolci iz Čaglina su bili na Sovskom jezeru, iz Poljane na ribnjacima Ribnjačarstva Poljana, iz Trenkova i Kutjeva u obližnjim parkovima koji su spomenici parkovne arhitekture, iz požeške OŠ D. Cesarić na ribnjacima u Eminovcima, a iz Katoličke osnovne škole na Požeškoj gori.

Svaki učenik koji je uključen u projekt dobio je radnu bilježnicu gdje piše i crta, odgovara na postavljena pitanja te uči o zanimljivostima sa svoga područja. Škole su za projekt dobile dalekozor, povećalo i kompas. Projekt će završiti u rujnu kada će se svi uključeni u njega okupiti na Sovskom jezeru gdje će biti proglašenje mladih čuvara prirode. Iduće godine projekt se nastavlja s drugim školama.  (a.t.)