Breadcrumbs

Ponedjeljak, 11 Lipanj 2012 12:20

Veleulov osvojio Ilija Sliško

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

TRADICIONALNA  „ŠARANIJADA“ RIBIČA  „VELIČANKE“   -

TRENKOVO - Sportsko ribolovno društvo „Veličanka“ iz Trenkova od subote u podne do nedjelje u podne organiziralo je tradicionalno natjecanje u hvatanju šarana, „Šaranijadu“ koja je okupila 8 ekipa sa 16 natjecatelja koji su lovili s 32 štapa. Sve je bilo spremno, svi natjecatelji naoštreni, pribor i mamci spremni, no riba nije, pa nije grizla.

P6113339- Iako smo sve pripremili za natjecanje ribolov je bio katastrofa jer jednostavno nije išlo. Na 32 štapa upecalo se svega sedam riba u 24 sata. Razlog tomu je zasigurno vrijeme, velika sparina i nagli pad tlaka u zraku, no drugi će put biti bolje. Od ove smo godine uveli i princip „Ulovi i pusti“ za šarana i amura težih od pet kilograma. Tako se radi i vani a kako i mi idemo u Europu pokušat ćemo educirati i naše starije  ribiče. Veliki dio naših ribiča nije pecao na drugim vodama pa će i to biti zanimljivo - kaže predsjednik društva Vjekoslav Bajić dodajući kako je njegov najveći ulov bio amur  od osam kilograma.

P6113336„Veleulov“ je ostvario ribič Ilija Sliško koji je upecao šarana teškog 2,68 kilograma.  On je zajedno s Zdenkom Mikolićem osvojio i prvo mjesto na natjecanju za upecanih tri ribe i 6,54 kg ukupno.

Drugo su mjesto osvojili Mario Devčić i Tomislav Blatničić a treće Krešo Mandić i Željko Farkaš.

- Nije baš neki „veleulov“ no drugi nisu ni to imali pa ispada da je moj šaran bio najveći. Ne znam što se dogodilo ali baš nikoga nije išlo. Ja uglavnom tu dolazim jer ima lijepih riba od šarana do soma, štuke  i amura. Ovdje mi se sviđa i tu dolazim s prijateljima uživati u prirodi - kaže Ilija koji je pecao u paru s kumom Zdenkom Mikolićem. - Mi smo eto ovog puta imali sreću. Meni se sviđa ribolov „ulovi i pusti“  jer što je veća riba veći je užitak i samo pecanje - kaže Zdenko.

P6113331Među ribičima zatekli smo i Đurđu Štokić iz Velike koja se „ribičijom“ bavi već dvadesetak godina. Najprije je krenula s mužem a sada tu dolazi i s unucima. -  Često tu dolazimo, gotovo svake nedjelje. Tu je predivno pa svi uživamo ja u pecanju a unuke u prirodi. Moj najveći ulov je bio amur od 12 kilograma i tu je upecan lani. Sve ovisi o mamcima a suprug i ja ih zajedno pravimo - kaže Đurđa.

Član društva već desetak godina je i Davor Šolić. I on kao i drugi voli ovdje doći u prirodu i uživati s prijateljima. - Dva puta godišnje organiziramo „šaranijadu“ a u jesen i „štukijadu“. Gotovo svi naši članovi dođu a ima i onih koji dolaze iz drugih društava. Ja volim pecanje i rado tu dolazim - kaže Davor.

ŠRD Veličanka okuplja stotinjak članova i kao udruga prisutna je na svim većim priredbama što ih organizira općina Velika i tamošnja turistička zajednica. Društvo gospodari s dva ribnjaka na površini od 4,5 hektara i među rijetkima su društvima koji imaju svoju vodu.  - Ribnjake poribljavamo gotovo svakih mjesec dana i ribnjaci su zaista bogati ribom. Dosta smo napravili i na samom domu, našoj ribičkoj kući. Lani smo dom izvana ožbukali te uredili sanitarni čvor, uveli solarnu energiju. Imamo još planova jer je ova destinacija dosta atraktivna. U suradnji s turističkom zajednicom planiramo ovo mjesto još više upotpuniti. U našem je planu izgradnja još jednog ribnjaka jer imamo za to zemlju no za sada ne možemo ući u taj posao jer nemamo novca. Tu su dolazili i pojedini gosti iz Mađarske koji su bili oduševljeni cijelim ambijentom. Mogli bi tu organizirati i kakve priredbe od „Fišijada“ i slično jer smo na turističkoj karti općine - kaže predsjednik Bajić.

(V. Re. i V. Pr. )