Breadcrumbs

Srijeda, 30 Svibanj 2012 16:04

Vatrogastvu treba dati pravi značaj

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

GODIŠNJA SKUPŠTINA VATROGASNE ZAJEDNICE ŽUPANIJE  -

POŽEGA – Vatrogastvu treba dati pravi značaj, onaj koji nema danas u društvu, posebno kad je u pitanju financiranje, jer država još uvijek razlikuje i razdvaja vatrogasce na one u JVP koje financira u potpunosti i na one u DVD-ima kojih ima znatno više i za koje ne izdvaja ni kune, nego je sve ostavila na lokalnoj zajednici. Da su vatrogasne jedinice jedine snage na koje uvijek i ozbiljno mogu računati i u Državnoj službi za zaštitu i spašavanje i koje mogu dobiti 24 sata po potrebi, čulo se od mnogih govornika na Godišnjoj skupštini Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije, pa i od visokih gostiju, Željka Popovića, načelnika Vatrogasne zajednice Hrvatske i Jadrana Perinića, ravnatelja DUSZ.

P5302212Da su vatrogasci u raskoraku između sve većih zahtjeva koji se stavljaju pred njih i sve manje sredstava koja im se za te zadatke daju, često čujemo na vatrogasnim skupštinama, pa i na ovoj najvišoj u hijerarhiji vatrogastva županije. Sredstva se trebaju raspoređivati po požarnim opterećenjima i potrebama, a danas se raspoređuju samo onima koji su osnovali Javne vatrogasne postrojbe. Kako je na našem području samo jedna JVP u gradu Požegi, županijska zajednica je podnijela zahtjev da se na području županije formira još jedna JVP od 20 djelatnika koji bi bili raspoređeni po vatrogasnim centrima, sjedištima općina i gradova. Na taj način povećala bi se operativnost, brzina djelovanja, udovoljilo brojnim zahtjevima, a dio vatrogastva bi dobio financijsku podršku države. Danas u ovim teškim vremenima naše općine i gradovi s slabim fiskalnim mogućnostima sve teže izdvajaju sredstva za vatrogastvo, ne zato što to ne žele, mnogi izdvajaju i više od zakonskog minimuma, nego zbog toga što nemaju i što su ta sredstva nedostatna za današnje potrebe vatrogastva.

P5302214Sjednici VZZ nazočili su i brojni načelnici općina i gradonačelnici gradova, te zamjenik župana za gospodarstvo Željko Jakopović i predsjednik Skupštine županije dr. sc. Radoslav Galić. Vatrogastvo županije danas je respektabilna snaga koja je odgovorila do sada svim potrebama, suglasili su se svi na skupštini i među pozitivnim primjerima smo u Hrvatskoj koji su unatoč svemu uspjeli sačuvati Dobrovoljna vatrogasna društva. Pozitivan primjer naše VZ je što su uspjeli opremljenost vatrogasnih jedinica povećati donacijama iz razvijenih europskih država, te na taj način povećati operativnost, što vlastitim sredstvima sigurno ne bi učinili.

Untitled-1Danas u VZŽ djeluje 2.645 operativnih članova, od kojih su 142-je žene a djeluju u 57 DVD i jednoj JVP. Članovi društava su i 4211 podupirajućih članova i što je posebno važno 993 članova vatrogasne mladeži što je garancija budućnosti. Društva imaju 42 vatrogasna doma i 54 vatrogasnih spremišta, a dobru operativnost u budućnosti izvršit će s 33 navalna vozila,14 autocisterni,4 tehnička vozila, 3 šumska vozila, 36 kombi vozila, 2 ljestva vozila i 43 traktorske cisterne.