Breadcrumbs

Nedjelja, 27 Svibanj 2012 21:28

Uređen dio planinarskog doma „Lapjak“

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

PLANINARI HPD „SOKOLOVCA“ OBILJEŽILI SVOJ DAN  -

VELIKA - Planinari HPD „ Sokolovca“ minuloga su vikenda obilježili svoj dan. Bila je to ujedno i prilika da se i službeno otvore novouređene prostorije u prizemlju planinarskog doma „Lapjak“. Prema riječima predsjednika društva Antuna Lovrića završena je prva etapa radova vrijedna milijun kuna te bi uskoro trebao uslijediti nastavak radova u sklopu kojih je uređenje spavaonica  s kapacitetom od 80 ležaja. Svjesni činjenice  kako je nedostatak smještajnih kapaciteta i najveći problem općine Velika na čijem se području nalazi i Park prirode Papuk požeški planinari svoj objekt planiraju pre registrirati kako bi on služio svima, a ne samo planinarima. Tako bi cijeli objekt kaže Lovrić bio idealan za smještaj polaznika škola u prirodi, sportske kampove ali i mnoge posjetitelje Parka prirode Papuk kojih je iz godine u godinu sve više.

PlaninariDodjelom diploma za 30 polaznika koji su uspješno završili planinarsku školu, ali i zahvalnica te priznanja svima onima koji su dali svoj doprinos razvoju HPD „Sokolovca“ te uređenju planinarskog doma Lapjak požeški su planinari i svečanom sjednicom Upravnog odbora obilježili svoj dan. Prestižno je priznanje „Stjepan Lovrić- Stipa“  dobila planinarka Marina Maras, dok je desetak članova planinara, koji su članovi društva više od 50 godina dobilo status počasnog člana. Među njima bio je i požeški gradonačelnik Zdravko Ronko ali i najstarija planinarka Mila Pavlović jedna od osnivačica planinarskog društva.

- I danas volim prošetati no sve mi je teže jer imam 86 godina. Na ovom smo domu ali i  bazenima jako puno radili i mnogo truda uložili. Vjerujem da su planinari nekada bili puno složniji i daleko više nas je bilo, čak više od tri tisuće upisanim s matičnim brojem. Bilo je i puno mladih. Danas ih nema jer većina radije sjedi za računalima, imaju Internet i to ih okupira više nego priroda. Svima bih njima poručila da se ipak više kreću, odlaze u prirodu i čuvaju je - rekla je Mila.

Najstariji_planinariMeđu starijim planinarkama je i Amalija Fridrich koja također zbog svojih godina sve manje šeće. - Ma svakom bih preporučila da ode u prirodu i uživa u ljepotama drveća, livada cvijeća i to što više može jer s godinama ma koliko nešto željeli to više niste u mogućnosti napraviti. Zato odlazak u prirodu trebaju svi iskoristiti barem dok ih zdravlja služi. Vrlo sam sretna zbog ovog priznanja i dobivanja statusa počasnog članova no i vrlo žalosna jer više ne mogu tako hodati. Imam 75 godina a zadnji puta sam bila lani na Papučkim jaglacima i nisam puno šetala jer ne mogu. Planinarstvu me privuklo druženje ali i prekrasna priroda -kaže Amalija.

Ponosan na svoj dugogodišnji planinarski staž je i Ivan Čokrlić svima poznatiji kao Čoka. I on se s nostalgijom prisjeća one davne 1951. godine kada se učlanio i kada je sudjelovao na mnogim radnim akcijama oko doma i bazena.

- Žao mi je što više ne mogu pomoći Bila su to lijepa vremena kada smo svi s radošću  tu radili i tu uživali - kaže Čoka, prisjećajući se kada su tada makadamskom cestom do Velike dolazili  zaprežnim kolima te da su svi nešto radili. On je kaže mnoge planine obišao pa mu je danas najžalije što mlađi odlaze u druge zemlje a nisu vidjeli sve ljepote svoga kraja.

V.Re.