Breadcrumbs

Četvrtak, 17 Svibanj 2012 09:17

Crveni križ: Formirani timovi za krizne situacije

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

OBILJEŽEN SVJETSKI DAN CRVENOG KRIŽA I CRVENOG POLUMJESECA  -

POŽEGA - Društvo Crvenog križa Požeško-slavonske županije uz prigodan program obilježilo je Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. Bila je to prilika da se  prezentira dio aktivnosti, djelatnika i volontera Crvenog križa.

Čestitajući im njihov dan okupljene volontere Crvenog križa, predstavnike Požeško-slavonske županije, te načelnike općina pozdravio je predsjednik županijske organizacije Crvenog križa Ivica Kovačević podsjećajući kako Crveni križ i danas ima veliku ulogu i značaj u društvu.

Požeško-slavonska županija prema riječima ravnatelja Društva Crvenog križa Miroslava Zelenike ustrojila je interventni tim kako bi on bio na raspolaganju gradovima i općinama u kriznim situacijama kao odgovor na katastrofe od potresa do požara, poplava i slično.

- Interventni tim ima za cilj jačanje kapaciteta gradova i općina te županija u incidentnim situacijama. Timovi su sastavljeni od volontera i djelatnika HCK koji su educirani za intervencije u različitim područjima zaštite i spašavanja. Postoji tim za prvu pomoć od šest članova, zatim tim za procjenu situacije, službu traženja te organizaciju prihvata i smještaja, osiguranja pitke vode te higijenskih uvjeta - rekao je Zelenika dodajući kako  Crveni križ danas obavlja i druge humanitarne akcije od prikupljanja krvi do pružanja pomoći onima kojima je ona najpotrebnija.CRVENI_KRIZ_INTERVENTNI_TIM02

U povodu Svjetskog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca za sve je zainteresirane građane ispred Doma crvenog križa u Osječkoj ulici bilo organizirano i besplatno mjerenje krvnog tlaka, šećera u krvi te visine, opsega struka i tjelesne težine.

V.Re.

 

Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca obilježava se 08.svibnja, na dan na koji je 1828. Godine rođen Henry Dunant – osnivač Međunarodnog pokreta Crvenog križa i crvenog polumjeseca. Danas ta organizacija u svijetu u 180 Nacionalnih društava ima 97 milijuna volontera.