Breadcrumbs

Srijeda, 16 Svibanj 2012 20:35

Na ocjeni 150 graševina

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

OCJENJIVANJE VINA NA FESTIVALU GRAŠEVINE  -

KUTJEVO – Festival graševine u Kutjevu već tradicionalno se najavljuje ocjenjivanjem graševina, na koje je ove godine pristiglo 150 uzoraka. Pune ruke posla, a još više kušanja uzoraka bilo je pred 15 članova komisije iz cijele Hrvatske od kontinenta do priobalja, predvođenih prof. Dubravkom Premužić. – Uglavnom su to vina berbe 2011. ali imamo i nekih ranijih godišta. Imamo najviše uzoraka redovne berbe, ali i dosta uzoraka predikatnih vina, kasnih berbi, izbornih berbi prosušenih bobica i ledenih berbi. Kako ocjenjujemo po novoj metodologiji potrebno nam je i više vremena nego prije, pa će se ocjenjivanje odužiti i poslije ručka – istakla je prof. Premužić.

P5120914Ovo je jedna retrospektiva graševina i sigurno je da su vina izuzetno dobra. Vina iz 2011. Godine su karakteristična i prepoznatljiva po voćnoj aromi graševine, nisu prevelikih alkohola od 12-13,5%, izuzetno su pitka vina. Svake godine sve degustacije donose sve bolje vino, a vrhunac je ovdje na Festivalu graševine u Kutjevu – istakao je poznati enolog Ivica Perak.

Ove godine po ocjenjivanju dodijeljene su 4 velike zlatne medalje, 33 zlatne medalje, 44 srebrne medalje i 22 brončane medalje. Šampionskom titulom okitila se suha graševina kuće Krauthaker, vinarija Ilok za graševinu iz 2010., a među predikatnim vinima to su ledena berba graševine iz 2009. Kutjeva d.d. i 12 godišnja graševina vinske kuće Enjingi. Priznanja i medalje bit će dodijeljeni na Festivalu graševine u Kutjevu 2. lipnja.