Breadcrumbs

Subota, 12 Svibanj 2012 17:18

U Voćin hodočastilo 2.000 djece

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

15. BISKUPIJSKO HODOČAŠĆE OSNOVNOŠKOLACA   -

U marijanskom svetištu u Voćinu prve svibanjske subote održano je 15. biskupijsko hodočašće osnovnoškolaca iz župa Požeške biskupije pod geslom „Evo ti Majke“. Prvo dječje  hodočašće u Voćin, jedino takvo u Hrvatskoj, održano je prije 41 godinu.  Posebnost ovogodišnjeg hodočašća na kojem je bilo više od dvije tisuće djece bila je u tome što se glavni dio programa odvijao prvi puta u ponovno izgrađenoj i posvećenoj crkvi Svetišta Gospe Voćinske. Hodočašće je počelo euharistijskim slavljem koje je predvodio biskup Antun Škvorčević.

VOCIN01U homiliji biskup je podsjetio učenike na četrdesetgodišnje okupljanje djece na hodočašćima u Voćinu, na teška stradanja voćinske crkve i vjernika u domovinskom ratu na koje podsjeća podignuti spomenik pokraj ulaza u crkvu, na pobjedu po zagovoru Isusove Majke o kojoj svjedoči prelijepa nova voćinska crkva, o njihovoj duši punoj odanosti, zahvalnosti i vjernosti koju su došli iskazati prema Isusu i njegovoj Majci. Pozvao je djecu da po ovom hodočašću otvorena i radosna srca ponovno prihvate Mariju za svoju Majku te s njome povjere svoje živote Isusu pobjedniku nad smrću. Preporučio je djecu i njihove obitelji Isusovoj Majci kako bi u suvremenim lutanjima ostali na Isusovu putu.

VOCIN05Nakon odmora u parku nekadašnjeg voćinskog dvorca započelo je završno natjecanje iz vjeronaučnog znanja u kojem su sudjelovali pobjednici na dekanatskim natjecanjima. Slijedila natjecanja u različitim sportskim disciplinama, među kojima je bio nogomet, graničar, potezanje užeta, skakanje u vreći i druge. Najbolji u nogometu bili su vjeroučenici iz Velike, u graničaru iz Pleternice, a u potezanju užeta dječaci iz Kutjeva te djevojčice iz Lipika. Denis Müller i Ena Valentić iz Nove Gradiške pobijedili su u igri skakanja u vreći, a Martin Jurkić iz Daruvara u nošenju stolnoteniske loptice u žlici. Svi pobjednici su nagrađeni prigodnim darovima.   (a.t.)