Breadcrumbs

Srijeda, 09 Svibanj 2012 14:24

Postavili biste Svetozaru Kuševiću i Isidoru Lobeu

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)
OBILJEŽEN DAN SV. FLORIJANA ZAŠTITNIKA VATROGASACA  -

JEDINSTVENI PRIMJER U HRVATSKOJ JE POSTAVLJANJE BISTE PRVOM PREDSJEDNIKU I PRVOM ZAPOVJEDNIKU VATROGASNOG DRUŠTVA IZ 1874. GODINE

POŽEGA – Na poseban i jedinstven način vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Požega obilježili su ovogodišnji Dan sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca. Ovo najstarije društvo na našim prostorima, staro 138. godina u znak sjećanja i priznanja za tada rijetke i hrabre pokušaje osnivanja vatrogasnih društava, postavilo je spomen biste prvom predsjedniku požeškog vatrogasnog društva Svetozaru pl. Kuševiću i prvom zapovjedniku vatrogasne jedinice Isidoru Lobeu iz 1874. godine. Spomen biste postavljene su ispred novog Vatrogasnog spremišta u Industrijskoj ulici.

P5050549Da je to jedinstveno na cijelom području Hrvatske, podići spomenik ili spomen bistu vatrogascima, istakao je i Željko Popović, načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice, koji se zahvalio gradu Požegi kao jedinstvenoj lokalnoj zajednici koja ističe svoje vatrogasne čelnike, ovaj puta osnivače i pokretače vatrogastva u Požegi, a taj dobar primjer istaći će i u drugim sredinama.

Ističući niz povijesnih zapisa koji pričaju o velikim požarima koji su harali i uništavali Požegu, pa od toga žara, požara i žege je Požega možda i dobila ime istakao je požeški gradonačelnik Zdravko Ronko. No od dana kada je 13. svibnja1874. godine osnovano vatrogasno društvo Požega nije imala tako velikih požara, upravo zahvaljujući i toj odluci da se bori protiv požara organiziranim vatrogasnim snagama.

P5050559– Danas, otkrivajući spomen-bistu i Svetozaru pl. Kuševiću i Isidoru Lobeu, prvom predsjedniku i prvom zapovjedniku DVD u Požegi, mi se ustvari prisjećamo ne samo njih, nego svih onih koji su sebe dali u požeško vatrogastvo, koji su ga osnivali, podržavali, razvijali, i koji će to činiti i dalje. I zato im hvala i hvala vama, jer svega ovoga i bez njih, i bez danas vas, ne bi bilo – rekao je gradonačelnik Ronko otkrivajući biste koje je izradila akademska kiparica Tatjana Kostanjević iz Požege.