Banner 750x94 panonika

HOE WebBanneri 750x250

Breadcrumbs

Utorak, 01 Svibanj 2012 18:18

Puno društava, a malo sredstava

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

SKUPŠTINA VATROGASNE ZAJEDNICE POŽEŠTINE ISTAKLA PROBLEME  -

KAPTOL – Vatrogasni centar Kaptol bio je domaćin sjednice Skupštine Vatrogasne zajednice Požeštine, na kojemu se ponovno istaklo niz problema koji sve više pritišću vatrogastvo i onemogućuju njegov razvoj, pa čak i redovnu djelatnost. Već drugu godinu nakon izdvajanjem grada Požege u svoju vatrogasnu zajednicu, VZ Požeštine suočena je s manjkom sredstava iz fiskalno slabih općina i gradova u kojima su ostala sva vatrogasna društva, njih 39. Fiskalno najjači grad Požega izdvojio se u zasebnu Vatrogasnu zajednicu sa tri društva, i značajno najvećim financijskim sredstvima koja izdvaja grada Požega za vatrogastvo. Da ne bi funkcioniranje vatrogastva došlo u problematiku općine Brestovac, Velika, Jakšić, Kaptol, Čaglin i gradovi Kutjevo i Pleternica morat će izdvajati znatno više sredstava.

P4280033Suočen s tom problematikom već duži niz godina, te izostankom bilo kakve pomoći dobrovoljnom vatrogastvu s nivoa države, koja je DVD ostavila samo na financiranju lokalne zajednice svoju ostavku je dao i dosadašnji zapovjednik Dragutin Žnidarec. Novim zapovjednikom VZ Požeštine imenovan je Alen Ugrin.

U DVD-ima na Požeštini aktivno je preko 2.000 članova, a posebno je izražen nedostatak osobne i zaštitne opreme, jer svega oko 300 članova posjeduje zaštitnu odjeću, dok svi ostali članovi rade na intervencijama u neadekvatnoj zaštitnoj odjeći. Posebna problematika je nedostatak obveznih zdravstvenih pregleda operativnih vatrogasaca, koji za sada ima tek četvrtina, a problem su sredstva za plaćanje tih pregleda.

P4280036Za nabavku opreme, vatrogasnih vozila i drugog sredstava uopće nema, pa je zapravo donacija pokrajine Tirol u vatrogasnim vozilima i opremi za neke vatrogasne centre zapravo jedini način dolaska do potrebnih sredstava za gašenje požara.

Unatoč brojnim problemima vatrogasna društva svakodnevno imaju pristup mladih članova, stalno se organiziraju edukacije i obučavanja, vježbe i natjecanja, pa zapravo samo odricanjem dobrovoljnih vatrogasaca vatrogastvo funkcionira dobro i spremno je za sve izazove na zaštiti i spašavanju od požara, sve brojnijih prometnih nesreća i akcidenata.