Breadcrumbs

Četvrtak, 26 Travanj 2012 21:48

Natjecali se vitezovi i streličari

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

3. VITEŠKI DAN TEMPLARA U POŽEGI  -

POŽEGA – Vitezovi Templari iz Slovenije, Bugarske, Latvije i nekoliko hrvatskih gradova gostovali su na 3. Viteškim danima Templara 2012. u Požegi. Domaćin im je bio OSMRTH – Suvereni priorat sa sjedištem u Požegi i prior Vinko Lisec. U ime pokrovitelja vitezove Templare primio je požeški gradonačelnik Zdravko Ronko, zahvalivši im pri tome što njeguju tradiciju, čuvaju bogatu prošlost i prezentiraju je današnjim generacijama. Svečanim mimohodom ulicama grada Požege predstavili su se građanima Požege.

P4229712Na prostoru iza gradske kuće upriličeno je natjecanje u streličarstvu i natjecanju vitezova u oklopima u mačevanju. Natjecale su se povijesne postrojbe iz Donje Stubice, Orahovice, Koprivnice i Zagreba koje njeguju običaje oblačenja i ratovanja koje pamte njihovi krajevi od srednjeg vijeka, a imaju i prepoznatljive nazive, Red vitezova Ružice grada, Družba vitezova zlatnog kaleža, Gubčevi strijelci, Vitezovi glogovog zdenca, Red čuvara grada Zagreba i dr.

P4229750Natjecanje u streličarstvu otvorila je pokaznim gađanjem iz samostrela Požežanka Maja Bosanac, hrvatska reprezentativka, treća u Europi. Ona je pokazala kako se sa 18 metara pogađaju same desetke u malim metama, pa se čak i voditelj Boris Benčić našao u čudu, tko onda tu bude bolji kad su sve same desetke. Nakon raspucavanja strijela s dugim engleskim lukom u natjecanju brzo su se iskazali pravi strijelci, a među njima s uvjerljivo najviše pogođenih samih središta meta bila je Iva Ribić članica Gubčevih strijelaca iz Donje Stubice, čiji su članovi i ekipni pobjednici, jer su dobrih strijelaca imali napretek. Pobjednici i pobjedničkoj ekipi pripao je pehar gradonačelnika, koji je osobno uručio gradonačelnik Ronko.