Breadcrumbs

Četvrtak, 19 Travanj 2012 09:41

Obilježen Svjetski dan zdravlja

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

AKCIJA ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO U POŽEGI I PAKRACU  -

"STARENJE NIJE PROCES U KOJEM NUŽNO DOLAZI DO NARUŠAVANJA ZDRAVLJA, NEPOKRETNOSTI I SAMOĆE"

POŽEGA / PAKRAC -  Aktivno, pozitivno i uspješno starenje – vizija je Svjetske zdravstvene organizacije na koju su, povodom Svjetskog dana zdravlja, djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije pokušali ukazati stanovnicima pakračkog kraja i grada Požege u akcijama organiziranim prošlog tjedna na tržnici, odnosno u pješačkoj zoni. - Starenje nije proces u kojem nužno dolazi do narušavanja zdravlja, nepokretnosti i samoće. U razgovoru i podjelom prigodnih brošura pokušat ćemo to ljudima objasniti – kazala je dr. med. Jasmina Kovačević, voditeljica Službe za javno zdravstvo.

P4148837Tijekom akcije u Pakracu su starijim građanima besplatno mjereni tlak, šećer i struk a tu je mogućnost iskoristilo njih 150. - Malo mi je šećer povišen ali sve ostalo je u redu. Osjećam se super sa svojih 72 godine – rekla je Ruža Raguž. - Meni je već 77 i osjećam da me snaga izdaje ali, još uvijek radim na okućnici, osobito oko voćaka – kazao je Kazimir Budija.

Požeškoj akciji odazvalo se stotinjak građana na info štand u pješačkoj zoni. - Ne bojim se starosti i ne razmišljam o njoj – kroz smijeh je kazala 58-godišnja Slavica Jelić.

ZAVOD_ZA_JAVNO_ZDRAVSTVO_PAKRAC_STARIU Požeško-slavonskoj županiji je 2001. godine bilo 15,8 posto stanovnika starijih od 65 godina a 2009. godine taj je postotak porastao na 17,1. Prosjek godina stanovnika iznosi 39,2 dok se ljudski vijek tijekom deset godina povećao sa 70 na 74 godine. Po ovim pokazateljima, požeška županija je među starijima u Hrvatskoj a većina starijih stanovnika ne može se pohvaliti zdravljem i aktivnošću. - Na ovom području izrazito je prisutan rizik siromaštva što onda bitno utječe na zdravlje. No, bez obzira na to svatko bi o svojoj starosti trebao razmišljati dok je još mlad a to znači više se kretati, umjereno jesti i piti, prestati pušiti što prije i angažirati se u zajednici – dodala je dr. Kovačević.

Dobro zdravlje dodaje život godinama – poručuju iz Javnog zdravstva i preporučuju više kretanja, prestanak pušenja u što mlađoj dobi, umjerenost u hrani i piću, stabilan brak i angažiranost u zajednici. (vm  i vp)