Breadcrumbs

Nedjelja, 15 Travanj 2012 21:16

U Bektežu razočarani odnosom grada Kutjeva

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

16. SKUPŠTINA KUD „BEKTEŽ“ PRIKAZ MARLJIVOG RADA  -

ZA PROJEKT ETNO KUĆE MINISTARSTVO TURIZMA DALO PODRŠKU I FINANCIJSKU POTPORU, VIJEĆNICI GRADA KUTJEVO NE

BEKTEŽ - Koliko su vrijedno i marljivo radili članovi Kulturno umjetničkog društva „Bektež“ iz Bekteža  moglo se čuti na održanoj 16. godišnjoj skupštini. Iako su mnogi uspješni nastupi iza njih na žalost jedan hvale vrijedan projekt nisu uspjeli realizirati iako su za njega dobili podršku i potporu Ministarstva turizma u iznosu od 30 tisuća kuna. Radi se o uređenju etno kuće za što im financijsku potporu od 7 tisuća kuna ipak nije odobrilo Gradsko vijeće grada Kutjeva, niti podržalo njihov projekt, tako da je sada realizacija toga projekta upitna.

P4159060- Prošle godine smo se prvi puta kandidirali na natječaj Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice tražeći potporu za uređenje etno kuće. Dodijeljeno nam je 30 tisuća kuna što samo potvrđuje da smo imali dobar plan. Obratili smo se za pomoć i gradu Kutjevu no tu smo naišli na „jedan zid“, možda i zato jer se grad nalazi u nezavidnoj financijskoj situaciji. Cijeli je projekt težak 80 tisuća kuna. Pomoć smo očekivali od županije u iznosu od 10 tisuća kuna, a ostalo bi „namaknuli“ od sponzora i donatora.

P4159084

Na žalost kupnju stare kuće u susjednom selu Gradištu smo morali otkazati a sada nam je problem što ćemo ta sredstva po svoj prilici morati vratiti ministarstvu jer su ona namjenska i ne mogu se za ništa drugo utrošiti - kaže predsjednik KUD-a Mato Ramić, iskazujući žaljenje što eto nisu dobili potporu od grada Kutjeva, a što bi im omogućilo da s malo novaca naprave veliku stvar ne samo za društvo već i za razvoj turizma u ovom kraju. Od ovako hvale vrijednog projekta kaže dalje ipak neće odustati već će još jednom pokušati animirati grad Kutjevo i tamošnje vijećnike da daju potporu jer bi uistinu bilo šteta vratiti novac a ne urediti etno kuću i još kvalitetnije očuvati kulturne baštinu ovoga kraja, ali i dati doprinos razvoju ruralnog turizma.

Među prošlogodišnjim aktivnostima Ramić navodi i osnivanje nove Sekcije ljubitelja slavonske kulturne baštine.

- To je jedna prava ekipa koja ustvari ne ide na nastupe ali voli slavonski tradicionalni folklor i bez njih ne bi mogli. Oni zapravo sve rade jer daju punu potporu svim aktivnostima. Oni su i prije radili ali su sada okupljeni u sekciju i prate nas s ljubavlju u svim nastupima - kaže Mato Ramić.

P4159086Mnoge goste i uzvanike na godišnjoj je skupštini uveselio i nastup tamošnjih folkloraša koji su zajedno s članovima KUD“ Požeška dolina“ prezentirali običaj pečenja rakije kojega je s „Brljom“ uprizorio nastavnik Ivan Abibović, ujedno i član požeških folkloraša, te voditelj dramske sekcije. On je ujedno i za najmlađu članicu društva Klaru Janček napisao pjesmu a koju je ona na kraju programa i recitirala, te „pobrala“ veliki  pljesak svih nazočnih.

Nisu izostali ni poznati sitni kolači koje priprema sekcija u kuhinji, a po kojima su poznate sve skupštine i svetkovine u Bektežu.

(V.Re.)