Breadcrumbs

Srijeda, 28 Ožujak 2012 22:43

Naši učenici s zapaženim rezultatima

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

DRŽAVNO NATJECANJE IZ INFORMATIKE – RAČUNALSTVA INFOKUP 2012   -

PRIMOŠTEN – Ove godine  na Infokupu 2012. u Primoštenu natjecalo se 195 učenika osnovnih i srednjih škola koji su se plasirali na školskim natjecanjima u kojima je sudjelovalo 5.000 učenika i na županijskim natjecanjima u kojima je sudjelovalo 2000 učenika. Učenici su se natjecali u  tri kategorije: Algoritmi, Razvoj softvera i Osnove informatike.

Predstavnici_upanije_ueniciNajbolji predstavnici Požeško slavonske županije stekli su pravo sudjelovanja na državnoj razini, i trodnevno natjecanje su završili s zapaženim rezultatima. Učenik Gimnazije Požega, Antun Tonko Jakobović (2. razred) postigao je 3. mjesto u skupini prirodoslovno - matematičkih gimnazija, za što je nagrađen priznanjem, medaljom i prigodnim poklonom. Njegova mentorica bila je profesorica Sanja Grabusin. Mario Borna Mjertan učenik je Osnovne škole fra Kaje Adžića u Pleternici (6. razred) i osvojio je 4. mjesto u skupini natjecatelja osnovnih škola. Njegova mentorica bila je profesorica Marijana Škvorc. Učenik Tehničke škole Požega, Marko Adžić (4. razred) osvojio je 7. mjesto u skupini natjecatelja strukovnih škola. Markova mentorica bila je profesorica Marina Mirković.

Natjecanje se sastoji iz rješavanja niza zadataka zatvorenog i otvorenog tipa iz područja osnova informatike (građa računala, brojevni sustavi i primjena, logička algebra i logički sklopovi, operacijski sustavi, mreže računala, osnove algoritamskog rješavanja zadataka, uredske aplikacije).

14Posebnu kalvariju dok je došao do državnog natjecanja proživio je Tonko Jakobović, jer je čak dva puta morao pobijediti na županijskom natjecanju, koje je ponavljano zbog greške organizatora. - Tonko je prvi natjecatelj požeške Gimnazije koji se od kad to natjecanje postoji uspio plasirati na Državno natjecanje u kategoriji Osnove informatike - prirodoslovno matematičke gimnazije, bio je najmlađi učesnik te kategorije u kojoj prevladavaju maturanti, te poneki učenik trećeg razreda i ostvario je treći rezultat zaostavši za prvim svega 2 boda. Ovogodišnje natjecanje je specifično po tome što je Tonko morao dva puta izboriti pravo sudjelovanja na Državnom natjecanju jer je prvo županijsko natjecanje poništeno. Jedan je od malobrojnih sudionika koji su i na poništenom i na ponovljenom županijskom natjecanju ostvarili plasman na Državno – istakla je prof. Sanja Grabusin s požeške Gimnazije.

Pogled_na_hotel_Zora- Kategorija Osnove informatike, na državnom natjecanju, obuhvaća sat i pol pisanja zadataka koji sadrže teoretsko znanje o povijesnom razvoju računala, sklopovlju i programskoj podršci te radu u Office alatima. Drugi dio sastoji se od računanja u bazama, pojednostavljivanja logičkih sklopova korištenjem Booleove algebre te pseudokodova. Meni je najteži rad u Office alatima jer postoji široka lepeza mogućnosti koju autori zadataka mogu koristiti te pseudokod. Pseudokod najsličniji je nastavi informatike u PMG od drugog do četvrtog razreda jer se sastoji od algoritama kroz koje treba proći „pješke“ i izračunati konačnu vrijednost ili napisati svoj vlastiti algoritam zadan zadatkom – rekao je Tonko koji se zahvalio svim profesorima na razumijevanju jer su mu omogućili pripreme za natjecanje i odlazak na natjecanje, poštedjevši ga i pokojeg testa. On će to sve vrlo brzo naučiti i neće pokvariti 5,0 prosjek ocjena.

Uz pripreme za natjecanje kroz rješavanje brojnih zadataka, učenici su u slobodno vrijeme upoznali znamenitosti Primoštena, grada koji je  osvojio zlatnu medalju i prestižnu nagradu Zlatni cvijet Europe 2007. godine, za hortikulturno i urbano uređenje mjesta.

Organizatori natjecanja Infokup 2012. su  Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Agencija za odgoj i obrazovanje i DUMP Udruga mladih programera, a suorganizator je Hrvatska akademska istraživačka mreža CARNet.