Banner 750x94 kulenova seka

banner kulenova seka

Breadcrumbs

Srijeda, 08 Veljača 2012 13:34

Obilježavanje 100. godišnjice «Munjare»

Ocijeni sadržaj
(47 glasova)

UDRUGA GRAĐANSKA INICIJATIVA KUZMICA  -

KUZMICA – Udruga građanska inicijativa Kuzmica osnovana je s ciljem pokretanja aktivnosti oko uređenja samog mjesta Kuzmica i čak četiri povijesno i kulturno važnih objekata koji se nalaze u samom mjestu, a za koja lokalna samouprava ne pokazuje nikakav interes. To su kurija Kušević, botanički vrt, stari Viškovački grad i hidrocentrala u Kuzmici, poznata Munjara slobodnog i kraljevskog grada Požege, koja ove godine slavi 100. obljetnicu izgradnje.

Graanska_inicijativa_2Predstavnici Građanske inicijative Miro Rašić i Slavko Mance ujedno i član Društva energetičara koje je od prvih dana uključeno u inicijativu uređenja Munjare posjetili su grad Pleternicu te se susreli s gradonačelnikom Franjom Lucićem. Izvijestili su ga o građanskoj želji i inicijativi građana Kuzmice, kojoj su se pridružili i HEP Požega, Društvo energetičara Požega, Župa Kuzmica i drugi u želji da se naprave potrebna uređenja ovog prostora i dostojno obilježi 100-ta godišnjica. Kako je grad Pleternica i vlasnik navedenog objekta ponudili su mu da zajedno provedu organizaciju uređenja objekta i okoliša, te organiziraju obilježavanje visoke obljetnice.

Gradonačelnik Lucić je suglasan da se u akciju krene i istakao je da se već nekoliko godina ta inicijativa pokreće od Mjesnog odbora koji je tražio da se spomenuta hidrocentrala uredi i dostojno obilježi kao spomenik tehničke kulture. Grad će pokušati u sklopu svojih mogućnosti prići tom uređenju.

- U želji da se što prije krene u uređenje hidrocentrale mi u Građanskoj inicijativi smo pokrenuli i peticiju koju su potpisali svi građani, čime smo dobili njihovu volju i pristanak. Izradili smo i potrebne idejne projekte uređenja same zgrade i okoliša, prikupili ponude potrebnih radova, predvidjeli postavljanje info table ispred centrale, i predvidjeli postavljanje smeđe signalizacije koja bi prolaznicima i gostima našeg mjesta skrenula pažnju na taj objekt. Naglasili smo i gradonačelniku Luciću da upravo predsjednik MO Kuzmica nije dao podršku našoj inicijativi niti se uključio u akciju – rekao je Miro Rašić, no nada se da će u zajedničkoj akciji, sada i uz potporu gradonačelnika Lucića aktivnosti krenuti bržim tempom, te do obilježavanja obljetnice i sve biti uređeno.