Četvrtak, 05 Rujan 2024 08:26

Predstavljeni rezultati projekta Udruge Oppidum „Volonteri u klupama“

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

Udruga Oppidum u partnerstvu s OŠ Antuna Kanižlića Požega te Gradom Požegom tijekom školske godine 2023./2024. godine provela je projekt „Volonteri u klupama“. Projekt je financiralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih u okviru natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih, iznosom od 13.262,25 eura. Tijekom 10 mjeseci trajanja projekta s učenicima 6., 7. i 8. razreda i zaposlenicima škole provedeno je niz aktivnosti čiji je opći cilj bio unaprijediti kvalitetu života mladih i djece uključujući ih u volonterske aktivnosti u zajednici. Tijekom školske godine proveden je ciklus od 6 radionica „Volontiraj i ti“ kroz koje je 150 učenika steklo osnovne informacije o tome što je volontiranje, koliko ono može imati pozitivan utjecaj na njih te kako se uključiti u volonterske aktivnosti. Osnivanjem školskog volonterskog kluba Kanižlić, volontiranje je kao izvannastavna aktivnost uvršteno u školski kurikulum te plan i program rada škole.

S učenicima je provedeno istraživanje o njihovim stavovima prema volontiranju, koje je pokazalo pozitivan stav ispitanika prema dobrovoljnom ulaganju vremena i znanja za dobrobit drugih i zajednice. Istraživanje je poslužilo kao smjernica za izradu Programa rada volonterskog kluba Kanižlić, ali i orijentir za planiranje budućih volonterskih akcija škole.

Kako bi se dodatno osnažili kapaciteti škole za uključivanje učenika-volontera u njezin rad te potaknuo razvoj novih oblika volontiranja, sa zaposlenicima škole organizirana je edukacija „Školsko volontiranje“ kroz koju je 7 sudionika dobilo informacije o zakonskom okviru školskog volontiranje, vođenju volonterske dokumentacije te smjernice u osmišljavanju volonterskih aktivnosti u školi. Kroz kontinuiranu edukativnu i savjetodavnu pomoć Lokalnog volonterskog centra Oppidum i Volontersko-kreativnog kluba Obrtničke škole, koji su bili nositelji ove aktivnosti, osigurana je održivost rada kluba i nakon završetka projekta.

„Suradnja s OŠ Antuna Kanižlića nastavlja se i u školskoj godini 2024./2025. bez obzira hoćemo li ponovo ostvariti financijsku podršku Ministarstva. Jačanjem svijesti o volonterstvu kroz odgoj za volontiranje oblikujemo generacije djece i mladih koji će i kao odrasli aktivno sudjelovati u društvenim promjenama.“ - naglasila je Sanja Stojanović, voditeljica projekta i LVC Oppidum.

Učenici su sudjelovali u organizaciji i provedbi tri velike volonterske akcije kojima se škola uključila u neke nacionalne te međunarodne manifestacije i kampanje. Organiziran je Božićni humanitarni sajam, obilježen je Svjetski dan činjenja dobrih djela organizacijom Pub kviza i druženja s korisnicima Doma za starije i nemoćne osobe, a sajmom za djecu Marijinih obroka priključilo se nacionalnoj manifestaciji Hrvatska volontira. Preko 230 učenika aktivno je sudjelovalo u edukacijama, istraživanju i organizaciji i provedbi volonterskih akcija.

„Uključivanje djece i mladih u volonterske aktivnosti jako je dobar način da ih se osvijesti o potrebama okoline, kako bi oni postali aktivni i produktivni i članovi zajednice. Naravno, uvijek se vodi računa da su aktivnosti primjerene njihovoj dobi, tjelesnom, psihičkom i moralnom stupnju razvoja i vještinama koje ne predstavljaju rizik za njegovo zdravlje, razvoj i uspjeh u izvršavanju školskih obveza“ – rekla je Sanja Stojanović.