Srijeda, 22 Studeni 2023 13:11

Za nacionalnu nagradu „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“ 10 kandidiranih iz Požeško-slavonske županije

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ uz domaćinstvo Osječko-baranjske županije organizira svečanost dodjele nacionalne nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – SunflowerAward“  koja će se održati 30. studenog 2023. godine u Osijeku, u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije, Gospodarska zona 10, s početkom u 19,00 sati.

Ruralni turizam važan je čimbenik reaktivacije i razvoja ruralnih područja koji pomaže očuvanju lokalnog identiteta, tradicije i običaja, štiti okoliš, jača autohtonu i ekološku proizvodnju te ga s pravom možemo nazvati budućnošću svjetskog turizma.

VallireaHrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ po jedanaesti put dodjeljuje nagrade onim najboljima, a ove godine za nju se natječe čak 197 prijavitelja u osam kategorija. Ove će godine na svečanosti prvi put biti dodijeljena Povelja za poseban doprinos razvoju i promociji ruralnog turizma „Nagrada dr. sc. Eduard Kušen“ kojom se odaje priznanje osobi koja je ostvarila izvanredne napore, trud i postignuća u razvoju i promociji ruralnog turizma.

  Iz Požeško-slavonske županije prijavljeno je 10 projekata:

U kategoriji Turistička seljačka gospodarstva prijavljen je OPG Terzić Viktorija s projektom Ruralna kuća za odmor Viktorija, koja nudi kuću s dvorištem, terasom, roštiljem i mogućnošću punog pansiona s domaćim uzgojenim namirnicama s navedenog OPG-a

U kategoriji Tradicionalna ruralna domaćinstva prijavljen je OPG ŠochLožnar Ljiljana s projektom Ruralna kuća za odmor Na Orljavi, koja uz smještajne kapacitete nudi niz dodatnih usluga za turiste koji žele doživjeti izvorno, tradicionalno i domaće. Nudi domaći, slavonski doručak, mogućnost ribolova, vožnju čamcem, šetnje i promatranje ptica, mirno okruženje uz puno domaćih životinja.

U kategoriji Moderna ruralna domaćinstva prijavljen je Tandara, obrt za vinarstvo i usluge s projektom Kuće za odmor Rose i Graševina. Svaka kuća je opremljena adekvatnom opremom gdje u svakoj mogu smjesti do 4 osobe. Svi turisti koji koriste njihove usluge smještaja, u ponudi imaju i besplatnu degustaciju u podrumu.OPG Šoch Ložnar Ljiljana

U istoj kategoriji prijavljena je Vallirea s projektom Kuća za odmor Vallirea, sa sobama kategorizacije 3 i 4* koje pružaju smještaj za 12 osoba, te dodanim sadržajem.

U kategoriji Moderna ruralna domaćinstva prijavljen je Konak s istoimenim projektom, koji nastoji pokriti želje i potrebe svih korisnika stoga su sobe uređene u posebnom stilu, od kojih se ističe soba uređena u slavonskom ruhu sa tradicionalnim elementima.

U kategoriji Tradicijska (ruralna) gastronomija prijavljen je OPG Ribičić Marija s istoimenim projektom, koji se bavi poljoprivrednom proizvodnjom, posjeduje mini siranu, proizvodi kravlji sir i ima kušaonicu kapaciteta do 80 osoba.

U kategoriji Craft turizam prijavljena je Pivovara Franz s istoimenim projektom, koja se  tijekom poslovanja vodi tradicijom i povijesnom baštinom kako bi stvorili domaće kvalitetno i prepoznatljivo pivo pleterničkog kraja.

KonakU kategoriji Aktivni turistički sadržaji prijavljen je Venite d.o.o. s projektom Venite, koji objedinjuje jedinstvene tematske ture i kampove s edukativnim programima objedinjuju sve ono što ovo područje nudi.

U kategoriji Ruralno turistički projekti prijavljena je Turistička zajednica Grada Pakraca s projektom Sajam Slavonski banovac, čiji se cilj da se očuva tradicija, te da se ne zaboravi važnost ove važne povijesne činjenice objedinivši pritom gastronomiju, prezentaciju proizvoda ruralnih područja i kulturnu baštinu.

U istoj kategoriji prijavljen je Interpretacijski centar muzej bećarca s projektom Muzej bećarca, čiji je sadržaj utkan u prostorne elemente postava upravo kao što je bećarac utkan u život lokalnih zajednica koje ga žive i prenose na generacije koje dolaze.OPG Ribičić Marija