Petak, 29 Rujan 2023 13:45

Srušena skulptura „Spomenik pobjede naroda Slavonije” u Kamenskoj 30. rujna doslovno ustaje iz pepela

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

Projektom Tišina koja je srušila spomenik želimo skrenuti pažnju na skulpturu Vojina Bakića „Spomenik pobjedi naroda Slavonije“ kroz umjetničku instalaciju na mjestu srušenog spomenika s idejom njegove rekonstrukcije, novim umjetničkim radom umjetnika Sandra Đukića, realiziranog tehnikom proširene stvarnosti (Augmented Reality).

spomenik 1 1024x957„Spomenik pobjedi naroda Slavonije” u Kamenskoj (Hrvatska), tridesetmetarska skulptura od nehrđajućeg čelika (nastajala 1958.-1968. kao inženjerski iznimno zahtijevan poduhvat), u trenutku nastanka bila je najveća apstraktna skulptura u Europi, visoke umjetničke vrijednosti. Srušena je 1992. od strane pripadnika Hrvatske vojske, u vrijeme rata na prostorima bivše Jugoslavije. Rušena je petodnevnim miniranjem, te oborena iz devetog pokušaja.

Vojin Bakić je jedan od najznačajnijih suvremenih umjetnika, čiju je vrijednost je 1964. godine istaknuo Herbert Read uvrstivši ga u antologiju suvremene skulpture (Modern Sculpture, A Concise History, Thames & Hudson). On je prepoznat u europskoj povijesti skulpture najviše po razlistanim formama i svjetlosnim oblicima kojima je napravio veliki iskorak iz figurativne u apstraktnu umjetnost. Skulptura kojom se bavimo objedinjuje razlistanu formu i svjetlosne oblike, međutim kao i brojne druge Bakićeve skulpture je srušena i uništena u ratu 90-tih godina u Hrvatskoj.

Povodom tridesete godišnjice fizičkog rušenja spomenika (u kaosu rata 90-tih), koji paradigmatski ukazuje na politiku sustavnog rušenja antifašističkih spomenika vezanih uz narodnooslobodilačku borbu, te nemara koji je omogućio devastaciju, a koji traje do danas, želimo isto tako prekinuti tišinu javnosti, te ukazati da je spomenik unatoč tome što je srušen i danas upisan duboko u svijest ljudi i svjetsku povijest umjetnosti (Kultermann, Venturi, Read).

Sram zbog neprocesuiranja rušilačkog postupka, preoblikovan ili u tišinu ili laž u novinskim objavama koje su javnost uvjeravale u neistine, između ostalih da je spomenik srušio vjetar, a koju je demantirao tek Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) omogućavanjem uvida u podatke o vjetru na dan rušenja 21. 02.1992. godine. Snaga vjetra tog dana je prema Beaufortovoj ljestvici klasificirana u rasponu od 0-1 Bf, a što se u hrvatskoj nomenklaturi vjetrova označava vjetar naziva „tišina”. Stoga “tišinu” iz nalaza DHMZ-a ističemo u naslovu projekta povezujući je s Tišinom nadležnih institucija i medija.Tisina Pozivnica 600x840

Obilježavanjem tridesetogodišnjice rušenja, rekreiramo skulpturu – spomenik i vrijednosti upisane u njega, u organizaciji Srpskog narodnog vijeća (SNV) u subotu 30. rujna 2023. u Kamenskoj, s početkom u 17 sati. Organizira se multimedijalni događaj posvećen kiparu Vojinu Bakiću i Bakićevom remekdjelu, skulpturi „Spomenik pobjede naroda Slavonije” koji doslovno ustaje iz pepela.
Virtualna obnova spomenika, rad umjetnika Sandra Đukića, pod nazivom „Tišina koja je srušila spomenik“, zaživjet će unutar dvadesetmetarskog ekrana, na lokaciji gdje se Bakićev spomenik nalazio sve do veljače/februara 1992., kada je višednevnim miniranjem srušen.

Multimedijalni događaja u Kamenskoj, uz glazbenu interpretaciju spomenika koje izvodi Marko Paunović (sound-art), potpisuje autorski tim; Milorad Pupovac, Sandro Đukić, Davorka Perić i Lana Lovrenčić, produkcija SNV.