Utorak, 11 Lipanj 2013 13:24

Okupili mnoge izlagače, ali i posjetitelje

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

ODRŽANA AKCIJA HGK „KUPUJMO HRVATSKO“ -

POŽEGA - Gospodarska komora Požeško-slavonske županije u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom u Požegi  je organizirala tradicionalnu akciju "Kupujmo hrvatsko", a s ciljem da se kod domaćih potrošača stvori navika o kupnji domaćih proizvoda, kako bi se i na taj način očuvala postojeća, ali i otvorila nova radna mjesta.IMG 1999

Ovogodišnja je akcija u odnosu na prošlu godinu okupila više izlagača, a ono što raduje svakako je činjenica je akcija privukla više izlagača s područja Požeško-slavonske županije.

 - I ove godine radimo u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom i Ministarstvom obrta imamo  akciju "Vrijedne ruke" koja okuplja male obrtnike. To je jedinstvena prilika da svoje proizvode po promotivnim cijenama predstave i oni mali obrtnici, koji nemaju često prilike izlagati, a kako bi se vidjelo što oni rade. I njihovi proizvodi iz kućne radinosti vrlo su zanimljivi i kvalitetni, a što vjerujem prepoznaju i domaći potrošači - rekao je predsjednik Gospodarske komore Požeško-slavonske županije, Luka Balenović.

 IMG 1990Samo kvalitetni proizvodi dodao je mogu naći mjesto i na tržištu Europske unije. Među domaćim je izlagačima bila i Sandra Grgić iz Trenkova koja je izložila svoje originalne  ukrasne rukotvorine. - I mlađi i stariji vole ukrase. Svatko voli lijepo izgledati i svatko koristi različite ukrase kako bi osvježio svoju garderobu. Posebice su ukrasi zanimljivi djevojčicama. Za mašnice koje radim u principu koristim jednu japansku tehniku slaganja tkanine no to sam prilagodila svom umijeću tako da je to japanska tehnika na slavonski način. Izrađujem i torbe, ogrlice, kopče za kosu, mašnice i druge ukrase. Pokušavam napraviti za svakoga po nešto - kaže Sandra.

Iz Slavonskog Broda u Požegu je došla i Božica Dobrić i čija se obitelj bavi uzgojem kaktusa i sekulenata. Na svom ih imanju imaju više od tisuću vrsta. - Kaktuse nije teško uzgajati ali trebaju puno pažnje i ljubavi. Ja jednostavno ne brojim koliko ih imam ali uvijek se nađe onaj kojega nemam. Zbilja ne znam odakle ta ljubav prema njima ali ja ih volim. Prekrasni su posebice kada cvjetaju. To se ne da opisati, jednostavno se mora vidjeti -kaže Božica dodajući kako voli doći u Požegu jer su Požežani gostoljubivi a i vole kaktuse.

Braniteljska zadruga Eko-kos Požežanima je na degustaciju ponudila jedinstvene proizvode. - Počeli smo sa sokovima i sirupima no stalno proširujemo paletu svojih proizvoda. Sada radimo i namaze od žira a imamo i brašno od žira i pitomog kestena, sirupe od koprive od gloga i slično. Zanimanje za proizvodima je veliko a svi oni koji su ih kušali kažu da su izvrsni - ističe upravitelj zadruge Franjo Kos.

 I ljubitelji tradicionalnih slavonskih delicija mogli su naći sve ono što im se sviđa na štandu OPG Kraljik iz Belišća koja kako doznajemo već tradicionalno sudjeluje u ovoj akciji „Kupujmo hrvatsko“. Na štandu OPG Tworek tako se uz degustaciju mogao i nabaviti kulen, kulenova seka, čvarci, domaća slanina i ostale mesne delicije.

U akciji "Kupujmo hrvatsko" predstavilo se 20 proizvođača iz Požeško-slavonske te stotinjak proizvođača iz ostalih hrvatskih županija.

Akciju „Kupujmo Hrvatsko“ na Trgu sv. Trojstva pozdravili su novi požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i novi požeški gradonačelnik Vedran Neferović sa suradnicima. Istakli su svoje zadovoljstvo što se ova akcija ponovno našla u Požegi, poželjeli da se još više naših poduzetnika i proizvođača uključi u nju i da ovakve akcije ponovno gostuju u našoj sredini.