Četvrtak, 06 Lipanj 2013 09:50

Radimo bez plaće uz mobbing i zastrašivanje

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

OČAJNI DJELATNICI SOUNDSETA POŽEGA UPUTILI PISMO JAVNOSTI  -

 

Djelatnici nekadašnjeg Županijskog radija Požega, danas Soundset Požege uputili su pismo javnosti u kojem ukazuju na svoju bezizlaznu situaciju

POŽEGA - Od 2010. godine smo dio Soundset korporacije, radijske mreže u vlasništvu Cratis retisa, na čijem je čelu predsjednik Uprave Josip Majher. U vlasništvu ima 51% radija. I tu počinju naši problemi. Radio s nekada 16 zaposlenih i redovitim plaćama danas ima pet zaposlenika koji za svoj rad ne primaju plaću od siječnja 2013., a za studeni je isplaćena u obliku pozajmice. Direktor radija Srđan Hasić Vuđan, koji je ujedno direktor i Soundset Broda rekao ja da nam plaću nema namjeru isplatiti zbog čega smo se uknjižili u FINI. Djelatnike radija iscrpljuje se do maksimuma. Godišnji odmor dobivamo „na kapaljku“, bez rješenja i svake godine većini djelatnika po nekoliko dana godišnjeg propadne. To je prema direktorovim riječima mjerilo da smo odani firmi u kojoj radimo – kaže se u pismo u kojem se dalje navodi da svatko tko se usudi pitati za plaću postaje neprijatelji br.1.

- Uništena nam je egzistencija kao i egzistencija članova naših obitelji. Uništeno je i naše ljudsko dostojanstvo. Uništen je radio koji postoji više od 30 godina. Konstantno slušamo direktorove laži o planovima A i B, nad nama se provodi mobbing, a osim fizičkog na djelu je i psihičko iscrpljivanje djelatnika te zastrašivanje. Tu je zadaću dobila i provodi ju koordinatorica Soundset radijske grupe Dina Bralić. Na sastanku održanom u ožujku rekla nam je da moramo raditi bez plaće jer „Je.....ga situacija je takva i gotovo. Novaca je...ga nema i to je tako. Je.... ga ljudi, živimo u Hrvatskoj“. Zaprijetila je da ne pomišljamo na obraćanje bilo kojim nadležnim institucijama jer ćemo imati još više problema i dobiti ključ u bravu – navodi se u pismu.

Djelatnici upozoravaju i na kriminal u marketingu na što su upozoravali direktora Srđana Hasića Vuđana te Josipa Majhera. –Zauzvrat je marketinški djelatnik dobio sporazumni otkaz bez sankcija iako je priznao kriminal veći od 100 tisuća kuna u samo desetak mjeseci. Snimke programa „čudom“ nestaju kako se ne bi ušlo u trag

nepravilnostima. Prema Vijeću za elektroničke medije šalju se izvješća koja odrađuje direktor Srđan Hasić Vuđan. Postoji sumnja da se u posljednje vrijeme uplate koje trebaju doći na Soundset Požegu preusmjeravaju na Cratis retis i Soundset Brod, a naznake postoje da će to biti i s preostalim iznosom iz Fonda za 2012. te s odobrenim sredstvima za 2013. godinu. U programu Soundset Požege od 8. ožujka nema voditelja tako da se emitira samo glazba i vijesti što nikako nije u skladu s županijskom koncesijom koju imamo. Emisije za koje nam je Fond odobrio sredstva se ne proizvode ali će vjerojatno biti lažirane ili će opet pod „čudnim okolnostima“ nestati snimke programa – upozoravaju djelatnici te navode da na radio Brodu, na kojem je direktor također Srđan Hasić Vuđan ljudi rade na crno već gotovo godinu dana, voditeljica i dulje.

- Znamo da smo dio hrvatske svakodnevice. Postali smo dio onih koji rade, a ne primaju plaću, onih čija egzistencija ovisi o još jednom hrvatskom tajkunu. Želimo da hrvatska javnost i naši slušatelji znaju da u Požegi završava još jedna u nizu tužnih hrvatskih priča o radiju kojeg smo voljeli, a koji se gasi – poručuju djelatnici Soundset Požege.

Direktor negira sve navode

- Pismo navodnih djelatnika Soundseta Požega je neistinito, svi navodi su netočni, a za sve to imam dokaze i dokumente – tvrdi Srđan Hasić Vuđan, direktor Soundseta Požega.

Direktor dalje navodi da je se stalno šalju anonimne prijave na nadležne institucije o navodnim nepravilnosti te da po 77 puta one utvrđuju da nepravilnosti nema. – Nekome je očito stalno da tu firmu uruši, ne znam tko je to, ali mi se stalno bavimo dokazivanjem da je sve u redu. Neki dan je bio inspektor rada, drugi puta u šest mjeseci, i utvrdio da se sve oko plaća, lista i godišnjih odmora vodi sukladno zakonu. Prijavili su nas i da smo pronevjerili novac Fonda za pluralizam. Bila su tri nadzora i utvrđeno je da je sve po zakonu odrađeno – kazao je direktor dodajući da je njemu stalno da radio u Požegi opstane, a u prilog tome je naveo da je on osobno kao fizička osoba radio posudio novce.

- Ja pokušavam s tom tvrtkom nešto učiniti, ali pojedincima odgovara da se ta tvrtka uništi – poručio je direktor Srđan Hasić Vuđan.

Djelatnici pak tvrde da je tvrtka dobila novčanu kaznu od inspektora rada.  (A.T.)