Četvrtak, 31 Ožujak 2022 11:01

Multipli mijelom: Gotovo svakoga dana jedna osoba u RH dobije dijagnozu – ranijim prepoznavanjem oboljelima se osigurava duži i kvalitetniji život

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

Upravo s ciljem dizanja svijesti o važnosti rane dijagnoze, gradovi diljem Hrvatske 31. ožujka zasjat će u prepoznatljivoj bordo boji koja simbolizira borbu protiv ove neobične bolesti „običnih“ simptoma. U kampanju se uključio i grad Požega koji će u večernjim satima osvijetliti zgradu Gradske knjižnice.

Posljednjeg četvrtka u ožujku svake se godine obilježava međunarodni dan multiplog mijeloma, opake bolesti običnih simptoma od koje u Hrvatskoj gotovo svakoga dana oboli nova osoba. Ovogodišnji fokus je na važnosti ranog prepoznavanja i rane dijagnoze multiplog mijeloma, te ulozi svakog od dionika u procesu liječenja – od dijagnostičkog procesa, do podrške obitelji i poslodavca.

S ovom teškom i neizlječivom bolesti,  koja je uz leukemiju i limfom najčešći oblik raka krvi, u Hrvatskoj se bori preko 1300 osoba uglavnom starije životne dobi, no najmlađoj osobi u RH multipli mijelom dijagnosticiran je sa samo 24 godine. Zbog nespecifičnosti simptoma, multipli mijelom ima jedan od najdužih perioda od pojave prvih simptoma do dijagnosticiranja, a svaki oboljeli susreće se s drugačijom kombinacijom simptoma. Važnu ulogu u ranom prepoznavanju bolesti imaju upravo liječnici obiteljske medicine, kojima se pacijenti najčešće obrate za pomoć pri pojavi prvih simptoma.

„Multipli mijelom često se ne prepoznaje u ranoj fazi jer njegovi uobičajeni simptomi podsjećaju na mnoge druge bolesti. Oštećenja bubrega, anemija, povišen kalcij koji uzrokuje zbunjenost, mučnine i povraćanje te bolovi u kostima i frakture najčešći su simptomi multiplog mijeloma, a pacijentima koji se žale na njih treba postaviti sumnju na multipli mijelom i usmjeriti ih u hematološke dnevne bolnice na daljnju dijagnostiku“, izjavio je dr. Goran Rinčić, hematolog Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice u Zagrebu.

Mnogi liječnici obiteljske medicine nikada se nisu susreli ili se vrlo rijetko susretnu s dijagnozom mijeloma. Tim je povodom udruga MijelomCRO, u suradnji s hematolozima i liječnicima obiteljske medicine, izradila RAKK - Putokaz za ranu dijagnozu multiplog mijeloma, svojevrsne smjernice koje služe kao pomoć u dijagnozi s naglaskom na 4 ključne značajke važne za rano prepoznavanje bolesti. Svjetsko iskustvo pokazuje da su ishodi liječenja čak 50 posto uspješniji ako se dijagnoza postavi na vrijeme.

„Rano otkrivanje bolesti, liječenje u centrima izvrsnosti sa specijalistima i što veći broj raspoloživih tretmana i lijekova, osnove su za dobru prognozu, a uz adekvatnu skrb i terapiju pacijenti mogu dugo i kvalitetno živjeti. U Hrvatskoj je ostvaren značajan pomak u liječenju, no zbog prirode ovog raka krvi nove terapijske opcije su neophodne u trenutku kada mijelom prestane reagirati na dostupne terapije. U razvijenim zemljama, dostupnost kliničkim istraživanjima pruža dodatne mogućnosti korištenja najnovijih terapija koje mogu uspješno zaustaviti bolest i produljiti život. U tom segmentu zaostajemo za razvijenim zemljama pa nam je cilj to što prije promijeniti“, ističe Mira Armour, direktorica udruge MijelomCRO.

„Puno smo postigli što se tiče novih terapija, a ono čemu sada težimo jest poboljšati dostupnost najbolje moguće terapije u prvoj liniji liječenja, budući da takav pristup daje i najdužu remisiju bolesti. Znamo važnosti rane dijagnoze i uz dobre terapije možemo postići bolje ishode liječenja“, nadodaje prim. dr. Sandra Bašić Kinda, hematologinja na Klinici za internu medicinu, Zavoda za hematologiju KBC-a Zagreb i voditeljica radne grupe za multipli mijelom KroHema. 

RAKK putokaz